Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   bengali   >   Innehållsförteckning


43 [fyrtiotre]

På zoo

 


৪৩ [তেতাল্লিশ]

চিড়িয়াখানায়

 

 
Där är zoot.
চিড়িয়াখানা ওখানে ৷
ciṛiẏākhānā ōkhānē
Där är girafferna.
ওখানে জিরাফ আছে ৷
ōkhānē jirāpha āchē
Var är björnarna?
ভাল্লুক কোথায়?
bhālluka kōthāẏa?
 
 
 
 
Var är elefanterna?
হাতি কোথায়?
Hāti kōthāẏa?
Var är ormarna?
সাপ কোথায়?
Sāpa kōthāẏa?
Var är lejonen?
সিংহ কোথায়?
Sinha kōthāẏa?
 
 
 
 
Jag har en kamera.
আমার কাছে একটা ক্যামেরা আছে ৷
Āmāra kāchē ēkaṭā kyāmērā āchē
Jag har också en filmkamera.
আমার কাছে একটা ভিডিও ক্যামেরাও আছে ৷
āmāra kāchē ēkaṭā bhiḍi'ō kyāmērā'ō āchē
Var finns ett batteri?
আমি ব্যাটারি কোথায় পাব?
āmi byāṭāri kōthāẏa pāba?
 
 
 
 
Var är pingvinerna?
পেঙ্গুইন কোথায়?
Pēṅgu'ina kōthāẏa?
Var finns kängururna?
ক্যাঙ্গারু কোথায়?
Kyāṅgāru kōthāẏa?
Var är noshörningarna?
গণ্ডার কোথায়?
Gaṇḍāra kōthāẏa?
 
 
 
 
Var finns en toalett?
টয়লেট / পায়খানা কোথায়?
Ṭaẏalēṭa / pāẏakhānā kōthāẏa?
Där är ett kafé.
ওখানে একটা ক্যাফে আছে ৷
Ōkhānē ēkaṭā kyāphē āchē
Där är en restaurang.
ওখানে একটা রেস্টুরেন্ট আছে ৷
ōkhānē ēkaṭā rēsṭurēnṭa āchē
 
 
 
 
Var är kamelerna?
উট কোথায়?
uṭa kōthāẏa?
Var är gorillorna och sebrorna?
গোরিলা আর জেব্রা কোথায়?
Gōrilā āra jēbrā kōthāẏa?
Var är tigrarna och krokodilerna?
বাঘ আর কুমির কোথায়?
Bāgha āra kumira kōthāẏa?
 
 
 
 


Det baskiska språket

Det finns fyra erkända språk i Spanien. De är spanska, katalanska, galiciska och baskiska. Det baskiska språket är det enda utan romanska rötter. Det talas i det spansk-franska gränsområdet. Cirka 800.000 människor talar baskiska. Baskiska anses vara det äldsta språket i Europa. Men språkets ursprung är fortfarande okänt. Därför förblir baskiska en gåta för lingvister idag. Baskiska är också det enda isolerade språket i Europa. Det vill säga, det är inte genetiskt relaterat till något annat språk. Dess geografiska läge skulle kunna vara orsaken till detta. Det baskiska folket har alltid levt isolerat på grund av bergen och kusterna. På så sätt överlevde språket även efter invasionen av indo-européer. Termen baskiska går tillbaka till latinets vascones. Baskerna kallar sig själva euskaldunak, eller de som talar baskiska. Det visar hur mycket de identifierar sig med sitt språk euskara. Euskara har gått i arv i första hand muntligt i århundraden. Därför finns det bara ett fåtal skrivna källor. Språket är fortfarande inte helt standardiserat. De flesta basker är bi- eller flerspråkiga. Men de behåller också det baskiska språket. Eftersom Baskien är en autonom region. Det underlättar språkpolitiska processer och kulturprogram. Barnen kan välja mellan en baskisk eller spansk utbildning. Det finns också olika baskiska typer av sport. Så kulturen och språket hos baskerna verkar ha en framtid. Förresten kan hela världen ett baskiskt ord. Det är "El Ches" efternamn – … ja, det stämmer, Guevara!

Gissa språket!

Det spanska språket räknas till de mest talade av världens språk. Det är sålunda värt att ta en spanskkurs och lära sig spanska som ett främmande språk! Det är vida använt i regioner långt ifrån där det uppstod. Spanskan spreds till den nya världen genom erövrandet av Amerika. Den är det dominanta språket i Central- och Sydamerika! För närvarande talar cirka 338 miljoner människor spanska som sitt modersmål i världen. Av dessa bor ungefär 45 miljoner bara i USA. Spanska talas i Mexiko såväl som i Spanien.

Dessutom är spanska modersmål i en stor del av Central- och Sydamerika. Likaledes förstår Brasiliens 200 miljoner människor spanska mycket bra. Den lingvistiska närheten till portugisiska är ganska stor. Förresten räknas spanska till de romanska språken. Språket härstammar från det talade latinet under senantiken. Portugisiska, franska, italienska och rumänska tillhör också den romanska språkfamilken. Många ord liknar varandra i dessa språk och är därför lättare att lära sig. Du kan hitta allt värt att veta om språket vid institutet för spansk kultur, Instituto Cervantes.


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2019 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - bengali för nybörjare