Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   persiska   >   Innehållsförteckning


1 [ett]

Personer

 


‫1 [یک]‬

‫اشخاص/مردم‬

 

 
jag
‫من‬
man
jag och du
‫من و تو‬
man va to
vi två
‫هردوی ما‬
har doye mâ
 
 
 
 
han
‫او (مرد)‬
oo (mard)
han och hon
‫آن مرد و آن زن‬
ân mard va ân zan
de båda
‫هردوی آنها‬
har doye ânhâ
 
 
 
 
mannen
‫آن مرد‬
ân mard
kvinnan
‫آن زن‬
ân zan
barnet
‫آن کودک‬
ân kudak
 
 
 
 
en familj
‫یک خانواده‬
yek khânevâde
min familj
‫خانواده من‬
khânevâdeye man
Min familj är här.
‫خانواده من اینجاست.‬
khânevâdeye man injâst
 
 
 
 
Jag är här.
‫من اینجا هستم.‬
man injâ hastam
Du är här.
‫تو (مرد) اینجایی / تو (زن) اینجایی.‬
to injâ hasti
Han är här och hon är här.
‫آن مرد اینجاست و آن زن اینجاست.‬
ân mard injâst va ân zan injâst
 
 
 
 
Vi är här.
‫ما اینجا هستیم.‬
mâ injâ hastim.
Ni är här.
‫شما اینجا هستید.‬
shomâ injâ hastid
De är alla här.
‫همه آنها اینجا هستند.‬
hameye ânhâ injâ hastand.
 
 
 
 


Att använda språk för att bekämpa Alzheimers

De som vill förbli mentalt friska ska lära sig språk. Språkkunskaper kan skydda mot demens. Många vetenskapliga studier har visat detta. Den studerandes ålder spelar ingen roll alls. Det viktiga är att hjärnan tränas regelbundet. Att lära sig ett ordförråd aktiverar olika områden av hjärnan. Dessa områden styr viktiga kognitiva processer. Därför är flerspråkiga människor mer uppmärksamma. De kan också koncentrera sig bättre. Men flerspråkighet har ytterligare fördelar. Flerspråkiga människor kan fatta bättre beslut. Det vill säga de kommer till ett beslut snabbare. Det beror på att deras hjärna har lärt sig att välja. Den kan alltid minst två termer för en sak. Var och en av dessa termer är ett genomförbart alternativ. Därför fattar flerspråkiga människor ständigt beslut. Deras hjärna har övning i att välja mellan många saker. Och denna träning gynnar inte bara hjärnans talcentrum. Många områden i hjärnan drar nytta av flerspråkighet. Språkkunskaper innebär också bättre kognitiv kontroll. Naturligtvis förebygger inte språkkunskaper demens. Men hos flerspråkiga människor utvecklas sjukdomen långsammare. Och deras hjärna verkar bättre kunna motverka effekterna. Språkstuderandes symtom på demens visas i en svagare form. Förvirring och glömska är mindre allvarliga. Därför drar gamla som unga nytta av språkinlärning på samma sätt. Och: med varje språk blir det lättare att lära sig ett nytt. Så vi borde alla sträcka oss efter ordboken istället för medicin!

Gissa språket!

*****ska räknas bland de indo-germanska språken. Men det är inte nära besläktat med något annat språk i gruppen. Ingen vet exakt hur *****skan kom till. Idag talas det huvudsakligen i *****ien och Kosovo. Det är modersmål fär omkring 6 miljoner människor. *****ska är uppdelat i två stora dialektgrupper. Floden Shkumbin är skiljelinje mellan norra och södra dialekten. Inom vissa områden är det en märkbar skillnad mellan de två.

Den skriftliga formen av *****ska utvecklades inte förrän på 1900-talet. Språket skrivs med latinska bokstäver. Grammatiken liknar i viss mån grekiska och rumänska. Det är också möjligt att finna paralleller till sydslaviska språk. Alla dessa likheter måste ha uppstått från kontakter med dessa språk. Om du är intresserad av språk bör du definitivt lära dig *****ska! Det är ett unikt språk!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - persiska för nybörjare