Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Bengaals   >   Inhoudsopgave


43 [drieënveertig]

In de dierentuin

 


৪৩ [তেতাল্লিশ]

চিড়িয়াখানায়

 

 
Daar is de dierentuin.
চিড়িয়াখানা ওখানে ৷
ciṛiẏākhānā ōkhānē
Daar zijn de giraffen.
ওখানে জিরাফ আছে ৷
ōkhānē jirāpha āchē
Waar zijn de beren?
ভাল্লুক কোথায়?
bhālluka kōthāẏa?
 
 
 
 
Waar zijn de olifanten?
হাতি কোথায়?
Hāti kōthāẏa?
Waar zijn de slangen?
সাপ কোথায়?
Sāpa kōthāẏa?
Waar zijn de leeuwen?
সিংহ কোথায়?
Sinha kōthāẏa?
 
 
 
 
Ik heb een fototoestel.
আমার কাছে একটা ক্যামেরা আছে ৷
Āmāra kāchē ēkaṭā kyāmērā āchē
Ik heb ook een video camera.
আমার কাছে একটা ভিডিও ক্যামেরাও আছে ৷
āmāra kāchē ēkaṭā bhiḍi'ō kyāmērā'ō āchē
Waar is een batterij?
আমি ব্যাটারি কোথায় পাব?
āmi byāṭāri kōthāẏa pāba?
 
 
 
 
Waar zijn de pinguïns?
পেঙ্গুইন কোথায়?
Pēṅgu'ina kōthāẏa?
Waar zijn de kangoeroes?
ক্যাঙ্গারু কোথায়?
Kyāṅgāru kōthāẏa?
Waar zijn de neushoorns?
গণ্ডার কোথায়?
Gaṇḍāra kōthāẏa?
 
 
 
 
Waar is het toilet?
টয়লেট / পায়খানা কোথায়?
Ṭaẏalēṭa / pāẏakhānā kōthāẏa?
Daar is een café.
ওখানে একটা ক্যাফে আছে ৷
Ōkhānē ēkaṭā kyāphē āchē
Daar is een restaurant.
ওখানে একটা রেস্টুরেন্ট আছে ৷
ōkhānē ēkaṭā rēsṭurēnṭa āchē
 
 
 
 
Waar zijn de kamelen?
উট কোথায়?
uṭa kōthāẏa?
Waar zijn de gorilla’s en de zebra’s?
গোরিলা আর জেব্রা কোথায়?
Gōrilā āra jēbrā kōthāẏa?
Waar zijn de tijgers en de krokodillen?
বাঘ আর কুমির কোথায়?
Bāgha āra kumira kōthāẏa?
 
 
 
 


De Baskische taal

In Spanje bevinden zich vier erkende talen. Deze zijn Spaans, Catalaans, Galicisch en Baskisch. De Baskische taal heeft als enige geen Romaanse achtergrond. Het wordt gesproken bij de Spaans-Franse grens. Ongeveer 800.000 mensen spreken Baskisch. Baskisch is de oudste taal op het Europese continent. De oorsprong van deze taal is nog niet bekend. Voor taalwetenschappers is Baskisch nog steeds een mysterie. Baskisch is ook de enige geïsoleerde taal van Europa. Dat wil zeggen dat het geen genetisch betrekking tot een andere taal heeft. De reden hiervoor kan de geografische locatie zijn. Door de bergen en kusten was het Baskische volk altijd in een isolement. Daardoor had de taal ook de invasie van de Indo-Europeanen overleefd. De term Basken stamt af van de Latijnse vascones. De Basken noemen zichzelf Euskaldunak, of Baskisch sprekers. Dat laat zien hoeveel zij zich met hun Euskara taal gaan identificeren. Euskara werd eeuwenlang vooral mondeling overgedragen. Daarom zijn er maar enkele oude geschreven bronnen aanwezig. De standaardisering van de taal is nog steeds niet compleet. De meeste Basken zijn tweetalig of meertalig. Maar ze gebruiken de Baskische taal en cultuur veel. Het Baskenland is een autonoom gebied. Het versoepelt het taalbeleid en de culturele programma's. Kinderen kunnen tussen het Baskische en het Spaans onderwijs kiezen. Ook zijn er een aantal typische Baskische sporten. Het lijkt erop dat de Baskische cultuur en taal wel een toekomst heeft. Eén Baskische woord kent overigens de hele wereld. Het is de laatste naam van El Che - ... ja, goed, Guevara!

Raad de taal!

De Spaanse taal behoort tot één van 's werelds belangrijkste talen. Het is daarom de moeite waard om een cursus Spaans te volgen en Spaans als vreemde taal te leren! Het wordt ver buiten hun oorspronkelijke taalgebied gebruikt. Destijds breidde de Spaanse taal zich uit door de verovering van Amerika in de nieuwe wereld. Tegenwoordig is het vooral in Centraal- en Zuid-Amerika een dominante taal! Tegenwoordig spreekt ongeveer 388.000.000 mensen wereldwijd Spaans als moedertaal. Hiervan wonen ongeveer 45 miljoen mensen in de VS. Behalve in Spanje wordt ook in Mexico Spaans gesproken.

Spaans is ook de moedertaal in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. De 200 miljoen Brazilianen verstaan ook heel goed Spaans. De taalkundige nabijheid van de Portugezen is in feite erg groot. De Spaanse taal behoort overigens tot de Romaanse talen. De taal is destijds uit het gesproken Latijns van de late oudheid ontstaan. Zo behoren het Portugees, Frans, Italiaans en Roemeens tot de Romaanse talen. Veel woorden in deze talen zijn vergelijkbaar en daardoor makkelijker te leren. Ontdek meer over de taal en cultuur in de Spaans Cultureel Instituut "Instituto Cervantes".

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Bengaals voor beginners