Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Bengaals   >   Inhoudsopgave


78 [achtenzeventig]

Bijvoeglijke naamwoorden 1

 


৭৮ [আটাত্তর]

বিশেষণ ১

 

 
een oude vrouw
একজন বৃদ্ধা মহিলা
Ēkajana br̥d´dhā mahilā
een dikke vrouw
একজন মোটা মহিলা
Ēkajana mōṭā mahilā
een nieuwsgierige vrouw
একজন জিজ্ঞাসু মহিলা
Ēkajana jijñāsu mahilā
 
 
 
 
een nieuwe auto
একটা নতুন গাড়ী
Ēkaṭā natuna gāṛī
een snelle auto
একটা দ্রুত গাড়ী
Ēkaṭā druta gāṛī
een comfortabele auto
একটা আরামদায়ক গাড়ী
Ēkaṭā ārāmadāẏaka gāṛī
 
 
 
 
een blauwe jurk
একটা নীল পোষাক
Ēkaṭā nīla pōṣāka
een rode jurk
একটা লাল পোষাক
Ēkaṭā lāla pōṣāka
een groene jurk
একটা সবুজ পোষাক
Ēkaṭā sabuja pōṣāka
 
 
 
 
een zwarte tas
একটা কালো ব্যাগ
Ēkaṭā kālō byāga
een bruine tas
একটা বাদামী ব্যাগ
Ēkaṭā bādāmī byāga
een witte tas
একটা সাদা ব্যাগ
Ēkaṭā sādā byāga
 
 
 
 
aardige mensen
ভাল লোক
Bhāla lōka
beleefde mensen
নম্র লোক
Namra lōka
interessante mensen
দারুন লোক
Dāruna lōka
 
 
 
 
lieve kinderen
স্নেহশীল বাচ্চারা
Snēhaśīla bāccārā
brutale kinderen
দুষ্টু বাচ্চারা
Duṣṭu bāccārā
brave kinderen
সভ্যভদ্র বাচ্চারা
Sabhyabhadra bāccārā
 
 
 
 
 


Computers kunnen de horende woorden reconstrueren

Om gedachten te kunnen lezen, is een oude droom van de mens. Iedereen wilde graag weten wat een ander aan het denken was. Maar deze droom is nog niet uitgekomen. Zelfs met moderne technologie kunnen we geen gedachten lezen. Wat anderen denken blijft hun geheim. Maar we kunnen zien wat anderen horen! Dat heeft een wetenschappelijk experiment laten zien. Onderzoekers zijn erin geslaagd om woorden te reconstrueren. Hiertoe gingen ze de hersengolven van de testpersonen analyseren. Als we iets horen, worden onze hersenen actief. Het moet de gehoorde taal verwerken. Hierdoor ontstaat een zekere activiteitenpatroon. Dit patroon kunnen ze met elektroden opnemen. En ook deze opname kan verder verwerkt worden! Met een computer kunnen ze een geluidspatroon omzetten. Zo kan het woord dat gehoord is geïdentificeerd worden. Dit principe functioneert voor alle woorden. Elk woord dat we horen genereert een specifiek signaal. Dit signaal heeft altijd verband met de klank van het woord. Het moet "slechts" in een akoestisch signaal vertaald worden. Want: Heeft men het geluidpatroon, dan weet men het woord. In het experiment hoorden de testpersonen echte woorden en nepwoorden. Een deel van de woorden die werden gehoord, bestonden echter niet. Toch kunnen deze woorden ook worden gereconstrueerd. De herkende woorden zullen door een computer worden uitgesproken. Maar het is ook mogelijk om deze alleen op het scherm te laten verschijnen. De onderzoekers hopen nu om spraaksignalen spoedig beter te kunnen begrijpen. De droom van een het gedachtelezen gaat nog steeds verder...

Raad de taal!

______ behoort tot de familie van de Romaanse talen. Met het Spaans, Frans en Italiaans is nauw verwant. Het wordt gesproken in Andorra, in de Spaanse regio *****onië en op de Balearen. Zelfs in delen van Aragon en Valencia wordt ______ gesproken. Over het algemeen spreekt of begrijpt ongeveer 12 miljoen mensen ______. De taal is ontstaan tussen de 8e en 10e eeuw in de Pyreneeën. Door territoriale veroveringen is het vervolgens naar het zuiden en oosten verspreidt. Het is belangrijk te weten dat ______ geen Spaanse dialect is.

Het is ontwikkeld vanuit het vulgair Latijn en wordt beschouwd als een aparte taal. Spanjaarden of Latijns-Amerikanen begrijpen het niet automatisch. Het structuur van het ______ lijkt op die van de andere Romaanse talen. Er zijn ook een aantal bijzonderheden die niet in andere talen voorkomen. De ******nen zijn erg trots op hun taal. Ook vanuit de politiek wordt ______ gedurende meerdere decennia actief gepromoot. Leer ______, de taal van de toekomst!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2016 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Bengaals voor beginners