Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Perzisch   >   Inhoudsopgave


78 [achtenzeventig]

Bijvoeglijke naamwoorden 1

 


‫78 [هفتاد و هشت]‬

‫صفت ها 1‬

 

 
een oude vrouw
‫یک خانم پیر‬
yek khânome pir
een dikke vrouw
‫یک خانم چاق‬
yek khânome châgh
een nieuwsgierige vrouw
‫یک خانم فضول (کنجکاو)‬
yek khânome konjkâv (fozul)
 
 
 
 
een nieuwe auto
‫یک خودروی نو‬
yek khodroye no
een snelle auto
‫یک خودروی پرسرعت‬
yek khodroye sari-e
een comfortabele auto
‫یک خودروی راحت‬
yek khodroye râhat
 
 
 
 
een blauwe jurk
‫یک لباس آبی‬
yek lebâse âbi
een rode jurk
‫یک لباس قرمز‬
yek lebâse ghermez
een groene jurk
‫یک لباس سبز‬
yek lebâse sabz
 
 
 
 
een zwarte tas
‫یک کیف سیاه‬
yek kife siâh
een bruine tas
‫یک کیف قهوه ای‬
yek kife ghahve-i
een witte tas
‫یک کیف سفید‬
yek kife sefid
 
 
 
 
aardige mensen
‫مردم مهربان‬
mardome mehrabân
beleefde mensen
‫مردم با ادب‬
mardome bâ adab
interessante mensen
‫مردم جالب‬
mardome jâleb
 
 
 
 
lieve kinderen
‫بچه‌های نازنین (دوست داشتنی)‬
bache hâye nâzanin (mehrabân)
brutale kinderen
‫بچه‌های بی ادب (پررو)‬
bache hâye bi adab
brave kinderen
‫بچه‌های خوب و مؤدب‬
bache hâye khub-o-moadab
 
 
 
 


Computers kunnen de horende woorden reconstrueren

Om gedachten te kunnen lezen, is een oude droom van de mens. Iedereen wilde graag weten wat een ander aan het denken was. Maar deze droom is nog niet uitgekomen. Zelfs met moderne technologie kunnen we geen gedachten lezen. Wat anderen denken blijft hun geheim. Maar we kunnen zien wat anderen horen! Dat heeft een wetenschappelijk experiment laten zien. Onderzoekers zijn erin geslaagd om woorden te reconstrueren. Hiertoe gingen ze de hersengolven van de testpersonen analyseren. Als we iets horen, worden onze hersenen actief. Het moet de gehoorde taal verwerken. Hierdoor ontstaat een zekere activiteitenpatroon. Dit patroon kunnen ze met elektroden opnemen. En ook deze opname kan verder verwerkt worden! Met een computer kunnen ze een geluidspatroon omzetten. Zo kan het woord dat gehoord is geïdentificeerd worden. Dit principe functioneert voor alle woorden. Elk woord dat we horen genereert een specifiek signaal. Dit signaal heeft altijd verband met de klank van het woord. Het moet "slechts" in een akoestisch signaal vertaald worden. Want: Heeft men het geluidpatroon, dan weet men het woord. In het experiment hoorden de testpersonen echte woorden en nepwoorden. Een deel van de woorden die werden gehoord, bestonden echter niet. Toch kunnen deze woorden ook worden gereconstrueerd. De herkende woorden zullen door een computer worden uitgesproken. Maar het is ook mogelijk om deze alleen op het scherm te laten verschijnen. De onderzoekers hopen nu om spraaksignalen spoedig beter te kunnen begrijpen. De droom van een het gedachtelezen gaat nog steeds verder...

Raad de taal!

*****aans behoort tot de familie van de Romaanse talen. Met het Spaans, Frans en Italiaans is nauw verwant. Het wordt gesproken in Andorra, in de Spaanse regio *****onië en op de Balearen. Zelfs in delen van Aragon en Valencia wordt *****aans gesproken. Over het algemeen spreekt of begrijpt ongeveer 12 miljoen mensen *****aans. De taal is ontstaan tussen de 8e en 10e eeuw in de Pyreneeën. Door territoriale veroveringen is het vervolgens naar het zuiden en oosten verspreidt. Het is belangrijk te weten dat *****aans geen Spaanse dialect is.

Het is ontwikkeld vanuit het vulgair Latijn en wordt beschouwd als een aparte taal. Spanjaarden of Latijns-Amerikanen begrijpen het niet automatisch. Het structuur van het *****aans lijkt op die van de andere Romaanse talen. Er zijn ook een aantal bijzonderheden die niet in andere talen voorkomen. De *****anen zijn erg trots op hun taal. Ook vanuit de politiek wordt *****aans gedurende meerdere decennia actief gepromoot. Leer *****aans, de taal van de toekomst!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Perzisch voor beginners