Learn Languages Online!
previous page  up Pёrmbajtja  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

Home  >   50languages.com   >   Shqip   >   Çerkezisht   >   Pёrmbajtja


5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

 


5 [тфы]

Хэгъэгухэр ыкIи бзэхэр

 

 
Xhoni ёshtё nga Londra.
Джон Лондон щыщ.
Dzhon London shhyshh.
Londra ndodhet nё Britaninё e Madhe.
Лондон Инджылызым щыI.
London Indzhylyzym shhyI.
Ai flet anglisht.
Ар (хъулъфыгъ) инджылызыбзэкIэ мэгущыIэ.
Ar (hulfyg) indzhylyzybzjekIje mjegushhyIje.
 
 
 
 
Maria ёshtё nga Madridi.
Марие Мадрид щыщ.
Marie Madrid shhyshh.
Madridi ndodhet nё Spanjё.
Мадрид Испанием щыI.
Madrid Ispaniem shhyI.
Ajo flet spanjisht.
Ар (бзылъфыгъ) испаныбзэкIэ мэгущыIэ.
Ar (bzylfyg) ispanybzjekIje mjegushhyIje.
 
 
 
 
Petri dhe Marta janё nga Berlini.
Пётррэ Мартэрэ Берлин щыщых.
Pjotrrje Martjerje Berlin shhyshhyh.
Berlini ndodhet nё Gjermani.
Берлин Германием щыI.
Berlin Germaniem shhyI.
Flisni ju te dy gjermanisht?
ШъуитIо нэмыцыбзэкIэ шъогущыIа?
ShuitIo njemycybzjekIje shogushhyIa?
 
 
 
 
Londra ёshtё njё kryeqytet.
Лондон къэлэ шъхьаI.
London kjelje shh'aI.
Madridi dhe Berlini janё gjithashtu kryeqytete.
Мадриди Берлини ахэри къэлэ шъхьаIэх.
Madridi Berlini ahjeri kjelje shh'aIjeh.
Kryeqytetet janё tё mёdhenj dhe tё zhurmshёm.
КъэлэшъхьаIэхэр иных ыкIи бырсырых.
Kjeljeshh'aIjehjer inyh ykIi byrsyryh.
 
 
 
 
Franca ndodhet nё Europё.
Франциер Европэм щыI.
Francier Evropjem shhyI.
Egjipti ndodhet nё Afrikё.
Мысыр Африкэм щыI.
Mysyr Afrikjem shhyI.
Japonia ndodhet nё Azi.
Япониер Азием щыI.
Japonier Aziem shhyI.
 
 
 
 
Kanadaja ndodhet nё Amerikёn e Veriut.
Канадэр Темыр Америкэм щыI.
Kanadjer Temyr Amerikjem shhyI.
Panamaja ndodhet nё Amerikёn Qendrore.
Панамэр Гупчэ Америкэм щыI.
Panamjer Gupchje Amerikjem shhyI.
Brazili ndodhet nё Amerikёn e Jugut.
Бразилиер Къыблэ Америкэм щыI.
Brazilier Kyblje Amerikjem shhyI.
 
 
 
 

previous page  up Pёrmbajtja  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

Gjuhët dhe dialektet

Ka 6000 deri 7000 gjuhë të ndryshme në të gjithë botën. Numri i dialekteve është natyrisht shumë më i lartë Por, cili është ndryshimi midis gjuhës dhe dialektit? Dialektet gjithmonë kanë një ngjyrim të lokalizuar qartë. Pra, ato i përkasin varieteteve rajonale të gjuhës. Kjo do të thotë se dialektet janë një formë gjuhësore me qasje më të vogël. Si rregull, dialektet vetëm fliten, nuk shkruhen. Ata formojnë sistemin e tyre gjuhësor. Dhe ndjekin rregullat e tyre. Teorikisht, çdo gjuhë mund të ketë disa dialekte. Të gjitha dialektet i përkasin gjuhës standarde të një vendi. Gjuha standarde kuptohet nga të gjithë njerëzit e një vendi. Me të, edhe folësit e dialekteve të ndryshme mund të komunikojnë me njëri tjetrin. Pothuajse të gjitha dialektet po bëhen gjithnjë e më pak të rëndësishme. Ju vështirë se dëgjoni dialekte që fliten më nëpër qytete. Gjuha standarde flitet zakonisht edhe në jetën profesionale. Prandaj folësit e dialekteve shpesh konsiderohen si ruralë dhe të paarsimuar. E megjithatë ata mund të gjenden në të gjitha nivelet shoqërore. Pra folësit e dialekteve nuk janë më pak inteligjentë se të tjerët. Përkundrazi! Ata që flasin dialekt, kanë shumë përparësi. Për shembull në një kurs gjuhe. Folësit e dialekteve e dinë që ekzistojnë forma të ndryshme gjuhësore. Dhe ata kanë mësuar të kalojnë shpejt midis stileve gjuhësore. Prandaj, folësit e dialekteve posedojnë një kompetencë më të lartë të variacionit. Ata mund të kuptojnë se cili stil gjuhësor përshtatet me një situatë të caktuar. Kjo madje është vërtetuar shkencërisht. Pra: Keni guxim të përdorni dialekt - ia vlen!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Shqip - Çerkezisht Pёr fillestarёt