Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   telugu   >   Innehållsförteckning


1 [ett]

Personer

 


1 [ఒకటి]

వ్యక్తులు

 

 
jag
నేను
Nēnu
jag och du
నేను మరియు నువ్వు
Nēnu mariyu nuvvu
vi två
మన ఇద్దరం
Mana iddaraṁ
 
 
 
 
han
అతను
Atanu
han och hon
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
de båda
వారిద్దరూ
Vāriddarū
 
 
 
 
mannen
పురుషుడు
Puruṣuḍu
kvinnan
స్త్రీ
Strī
barnet
పిల్లవాడు
Pillavāḍu
 
 
 
 
en familj
కుటుంబం
Kuṭumbaṁ
min familj
నా కుటుంబం
Nā kuṭumbaṁ
Min familj är här.
నా కుటుంబం ఇక్కడ ఉంది
Nā kuṭumbaṁ ikkaḍa undi
 
 
 
 
Jag är här.
నేను ఇక్కడ ఉన్నాను
Nēnu ikkaḍa unnānu
Du är här.
నువ్వు ఇక్కడ ఉన్నావు
Nuvvu ikkaḍa unnāvu
Han är här och hon är här.
అతను, ఆమె ఇక్కడ ఉన్నారు
Atanu, āme ikkaḍa unnāru
 
 
 
 
Vi är här.
మేము ఇక్కడ ఉన్నాము
Mēmu ikkaḍa unnāmu
Ni är här.
మీరు ఇక్కడ ఉన్నారు
Mīru ikkaḍa unnāru
De är alla här.
వాళ్లందరూ ఇక్కడ ఉన్నారు
Vāḷlandarū ikkaḍa unnāru
 
 
 
 
 


Att använda språk för att bekämpa Alzheimers

De som vill förbli mentalt friska ska lära sig språk. Språkkunskaper kan skydda mot demens. Många vetenskapliga studier har visat detta. Den studerandes ålder spelar ingen roll alls. Det viktiga är att hjärnan tränas regelbundet. Att lära sig ett ordförråd aktiverar olika områden av hjärnan. Dessa områden styr viktiga kognitiva processer. Därför är flerspråkiga människor mer uppmärksamma. De kan också koncentrera sig bättre. Men flerspråkighet har ytterligare fördelar. Flerspråkiga människor kan fatta bättre beslut. Det vill säga de kommer till ett beslut snabbare. Det beror på att deras hjärna har lärt sig att välja. Den kan alltid minst två termer för en sak. Var och en av dessa termer är ett genomförbart alternativ. Därför fattar flerspråkiga människor ständigt beslut. Deras hjärna har övning i att välja mellan många saker. Och denna träning gynnar inte bara hjärnans talcentrum. Många områden i hjärnan drar nytta av flerspråkighet. Språkkunskaper innebär också bättre kognitiv kontroll. Naturligtvis förebygger inte språkkunskaper demens. Men hos flerspråkiga människor utvecklas sjukdomen långsammare. Och deras hjärna verkar bättre kunna motverka effekterna. Språkstuderandes symtom på demens visas i en svagare form. Förvirring och glömska är mindre allvarliga. Därför drar gamla som unga nytta av språkinlärning på samma sätt. Och: med varje språk blir det lättare att lära sig ett nytt. Så vi borde alla sträcka oss efter ordboken istället för medicin!

Gissa språket!

______ räknas bland de indo-germanska språken. Men det är inte nära besläktat med något annat språk i gruppen. Ingen vet exakt hur ______n kom till. Idag talas det huvudsakligen i *****ien och Kosovo. Det är modersmål fär omkring 6 miljoner människor. ______ är uppdelat i två stora dialektgrupper. Floden Shkumbin är skiljelinje mellan norra och södra dialekten. Inom vissa områden är det en märkbar skillnad mellan de två.

Den skriftliga formen av ______ utvecklades inte förrän på 1900-talet. Språket skrivs med latinska bokstäver. Grammatiken liknar i viss mån grekiska och rumänska. Det är också möjligt att finna paralleller till sydslaviska språk. Alla dessa likheter måste ha uppstått från kontakter med dessa språk. Om du är intresserad av språk bör du definitivt lära dig ______! Det är ett unikt språk!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2016 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - telugu för nybörjare