Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   телугу   >   Съдържание


1 [едно]

Лица

 


1 [ఒకటి]

వ్యక్తులు

 

 
аз
నేను
Nēnu
аз и ти
నేను మరియు నువ్వు
Nēnu mariyu nuvvu
ние двамата
మన ఇద్దరం
Mana iddaraṁ
 
 
 
 
той
అతను
Atanu
той и тя
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
те двамата
వారిద్దరూ
Vāriddarū
 
 
 
 
мъж
పురుషుడు
Puruṣuḍu
жена
స్త్రీ
Strī
дете
పిల్లవాడు
Pillavāḍu
 
 
 
 
семейство
కుటుంబం
Kuṭumbaṁ
моето семейство
నా కుటుంబం
Nā kuṭumbaṁ
Моето семейство е тук.
నా కుటుంబం ఇక్కడ ఉంది
Nā kuṭumbaṁ ikkaḍa undi
 
 
 
 
Аз съм тук.
నేను ఇక్కడ ఉన్నాను
Nēnu ikkaḍa unnānu
Ти си тук.
నువ్వు ఇక్కడ ఉన్నావు
Nuvvu ikkaḍa unnāvu
Той е тук и тя е тук.
అతను, ఆమె ఇక్కడ ఉన్నారు
Atanu, āme ikkaḍa unnāru
 
 
 
 
Ние сме тук.
మేము ఇక్కడ ఉన్నాము
Mēmu ikkaḍa unnāmu
Вие сте тук.
మీరు ఇక్కడ ఉన్నారు
Mīru ikkaḍa unnāru
Те всички са тук.
వాళ్లందరూ ఇక్కడ ఉన్నారు
Vāḷlandarū ikkaḍa unnāru
 
 
 
 
 


Езиците в борбата срещу Алцхаймер

Ако искате умът Ви да е в добра форма - учете езици. Изучаването на езици предотвратява деменцията. Множество научни изследвания доказват този факт. Възрастта на учащия се не играе абсолютно никаква роля. Това, което е важно, е мозъкът да бъде редовно трениран. Изучаването на нови думи активира различни дялове от мозъка. Тези дялове управляват важни познавателни процеси. Поради това, хората които владеят много езици са по-внимателни. Те също така могат да се концентрират по-добре. Освен това, владеенето на много езици има и допълнителни преимущества. Хората, владеещи чужди езици могат по-добре да вземат решения. С други думи, те достигат до решение по-бързо. Това се дължи на факта, че мозъкът им се е научил да избира. Той винаги знае поне две думи за едно нещо. И всяка от тези думи е приложима опция. Следователно, многоезичните хора постоянно взимат решения. Мозъците им са тренирани да избират между множество опции. И тази тренираност носи полза не само на речевия център на мозъка. Много други дялове на мозъка също се облагодетелстват от многоезичието. Езиковите умения също така означават по-добър познавателен контрол. Разбира се, езиковите умения не могат напълно да предотвратят деменцията. Но при многоезичните хора болестта се развива по-бавно. И техните мозъци сякаш са по-способни да неутрализират ефектите от болестта. При изучаващите чужди езици, симптомите на деменцията се проявяват в по-слаба форма. Объркването и забравливостта са в по-слаба степен. Следователно, изучаването на чужди езици е полезно както за млади, така иза стари. И още нещо: с всеки нов език изучаването на следващия става все по-лесно. Така че, по-добре да посягаме към речника, вместо към лекарствата!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Албанският език принадлежи към индоевропейските езици. Но той не е свързан с нито един език от тази група. Как точно е възникнал албанският, не се знае все още. Днес той е говорим предимно в Албания и Косово. За около 6 милиона души той е майчин език. Албанският език се разделя на две големи диалектни групи. Реката Шкумбин образува границата между северния и южния диалект. В някои отношения те се различават съществено един от друг.

Книжовният албански език се налага едва през 20. век. На езика се пише с латински букви. Граматиката отчасти прилича на тази в гръцки и румънски. Сравнения могат да бъдат намерени и с южнославянските езици. Всички тези прилики трябва да са възникнали вследствие речеви контакти. Който се интересува от езици, трябва да учи албански! Той наистина е уникален език!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - телугу за начинаещи