Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   арабски   >   Съдържание


78 [седемдесет и осем]

Прилагателни 1

 


‫78[ثمانية وسبعون]‬

‫الصفات 1‬

 

 
възрастна жена
‫إمرأة مسنة‬
'imar'at msnat
дебела жена
‫إمرأة سمينة‬
'imar'at smint
любопитна жена
‫إمرأة فضولية‬
'imar'at faduliat
 
 
 
 
нова кола
‫عربة جديدة‬
eribat jadiydat
бърза кола
‫عربة سريعة‬
eribat sarieat
удобна кола
‫عربة مريحة‬
eribat murihat
 
 
 
 
синя рокля
‫ثوب أزرق‬
thwb 'azraq
червена рокля
‫ثوب أحمر‬
thwb 'ahmar
зелена рокля
‫ثوب أخضر‬
thwb 'akhdar
 
 
 
 
черна чанта
‫حقيبة صغيرة سوداء‬
hqibat saghirat suda'
кафява чанта
‫حقيبة صغيرة بنية‬
hqibat saghirat banyt
бяла чанта
‫حقيبة صغيرة بيضاء‬
hqibat saghirat bayda'
 
 
 
 
приятни хора
‫أناس لطفاء‬
anaas litfa'
учтиви хора
‫أناس مهذبون‬
anas muhadhabun
интересни хора
‫أناس مهمون‬
anas mahmun
 
 
 
 
мили деца
‫أطفال جديرون بالحب‬
iatifal jadirun balhb
нахални деца
‫أطفال وقحون‬
atifal waqahuan
послушни деца
‫أطفال مهذبون‬
atifal muhadhabun
 
 
 
 


Компютрите могат да реконструират чути думи

Човекът отдавна мечтае за способността да чете мисли. Всеки би искал да знае какво друг си мисли в даден момент. Тази мечта все още не се е сбъднала. Дори и с най-модерните технологии, ние не можем да четем мисли. Какво мислят другите си остава тайна. Но можем да разпознаем това, което другите чуват! Това е доказано от един научен експеримент. Учените успели да реконструират чути думи. За тази цел, те анализирали мозъчните вълни на участниците в експеримента. Когато чуем нещо, мозъкът ни става активен. Той трябва да обработи чутият език. В този процес се появява определена схема на активност. Тази схема може да бъде записана с електроди. И този запис може също да бъде допълнително обработен! С помощта на компютър той може да бъде превърнат в звукова схема. По този начин чутата дума може да бъде идентифицирана. Този принцип работи с всички думи. Всяка дума, която чуваме произвежда конкретен сигнал. Този сигнал е винаги свързан със звука на думата. Така че той трябва "само" да бъде преведен в акустичен сигнал. Защото, ако знаем звуковата схема, ще можем да узнаем и самата дума. По време на експеримента участниците чували истински думи и фалшиви думи. Така част от думите изобщо не съществували. Въпреки това и тези думи също успешно били реконструирани. Разпознатите думи могат да бъдат изразени с помощта на компютър. Възможно е също така просто да се изпишат на монитора. Сега изследователите се надяват, че скоро ще разбират езиковите сигналипо-добре. Така мечтата за четене на мисли продължава...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Каталонският принадлежи към семейството на романските езици. Той е тясно свързан с испанския, френския и италианския. Говори се в Андора, в испанската област Каталония и на Балеарските острови. Дори и в някои части на Арагон и Валенсия се говори каталонски. Общо около 12 милиона души говорят или разбират каталонски. Езикът е възникнал между 8. и 10. век в района на Пиренеите. Вследствие завладяването на територии той се е разпространил на юг и на изток. Важно е да се знае, че каталонският език не е диалект на испанския.

Той се е развил от простонародния латински и се счита за отделен език. Испанците или латиноамериканците също не го разбират напълно. Много структури в каталонския наподобяват тези на други романски езици. Но съществуват и някои особености, които не се срещат в други езици. Говорещите каталонски са много горди с езика си. От няколко десетилетия и политиците стимулират активно развитието на каталонския. Учете каталонски, езикът има бъдеще!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - арабски за начинаещи