Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   telugu   >   Innehållsförteckning


2 [två]

Familj

 


2 [రెండు]

కుటుంబ సభ్యులు

 

 
morfadern, farfadern
తాతయ్య
Tātayya
mormodern, farmodern
బామ్మ / నాయనమ్మ / అమ్మమ్మ
Bām'ma/ nāyanam'ma/ am'mam'ma
han och hon
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
fadern
నాన్న / తండ్రి
Nānna/ taṇḍri
modern
అమ్మ / తల్లి
Am'ma/ talli
han och hon
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
sonen
కొడుకు / తనయుడు
Koḍuku/ tanayuḍu
dottern
కూతురు
Kūturu
han och hon
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
brodern
అన్నయ్య / సోదరుడు
Annayya/ sōdaruḍu
systern
అక్క / చెల్లి / సోదరి
Akka/ celli/ sōdari
han och hon
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
farbrodern, morbrodern
బాబాయి / మామయ్య
Bābāyi/ māmayya
fastern, mostern
అత్త / పిన్ని
Atta/ pinni
han och hon
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
Vi är en familj.
మేమంతా ఒక కుటుంబం
Mēmantā oka kuṭumbaṁ
Familjen är inte liten.
కుటుంబం చిన్నది కాదు
Kuṭumbaṁ cinnadi kādu
Familjen är stor.
కుటుంబం పెద్దది
Kuṭumbaṁ peddadi
 
 
 
 
 


Talar vi alla afrikaans?

Inte alla av oss har varit i Afrika. Men det är möjligt att alla språk redan varit där. Många forskare tror i alla fall det. De anser att ursprunget till alla språk finns i Afrika. Därifrån har de spridits till resten av världen. Totalt finns det mer än 6.000 språk. Men alla sägs ha gemensamma afrikanska rötter. Forskare har jämfört fonem i olika språk. Fonem är den minsta enheten för differentiering av ett ord. Om ett fonem ändras, förändras hela innebörden av ett ord. Ett exempel från det engelska språket kan illustrera detta. På engelska beskriver dip och tip två olika saker. Så /d/ och /t/ är två olika fonem. Denna fonetiska variation är störst i afrikanska språk. Detta minskar dramatiskt ju längre bort du kommer från Afrika. Och det är just det som forskarna ser som bevis för sin teori. Populationer som expanderar blir mer enhetliga. Vid sina ytterkanter minskar den genetiska variationen. Detta beror på att antalet "bosättare" också minskar. Ju färre mängd gener som migrerar, ju enhetligare blir populationen. De möjliga kombinationerna av gener minskar. Som ett resultat blir medlemmar av en migrerad population lika varandra. Forskare kallar detta grundareffekt. När människor lämnade Afrika tog de sitt språk med sig. Men färre bosättare tog också färre fonem med sig. Det är så enskilda språk blev mer enhetliga över tid. Det verkar vara bevisat att Homo sapiens härstammar från Afrika. Vi får vänta och se om detta också är sant för deras språk…

Gissa språket!

Det ______ språket räknas till de viktigaste språken i världen. Mer än 300 miljoner människor i över 20 länder talar ______. Detta afro-asiatiska språk uppstod för flera tusen år sedan. Från att bara ha talats på den ______ halvön spreds det senare vida omkring. Det finns många olika ______ dialekter Många av dialekterna skiljer sig mycket från standard______. Människor från olika regioner förstår ofta inte alls varandra. Forntida ______ talas knappast idag.

Det existerar mest i skriftlig form. Intresset för ______ har ökat på senare år. Många männskor finner särskilt skriftsystemet fascinerande. Det skrivs från höger till vänster. Om du vill lära dig ______, måste du lära dig i en viss ordning. Först uttalet, sedan grammatiken, sedan skriften. Om du håller dig till den ordningen kommer du definitivt att ha roligt under inlärningen.

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - telugu för nybörjare