Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   persiska   >   Innehållsförteckning


9 [nio]

Veckans dagar

 


‫9 [نه]‬

‫روزهای هفته‬

 

 
måndag
‫دوشنبه‬
do-shanbe
tisdag
‫سه شنبه‬
se-shanbe
onsdag
‫چهارشنبه‬
cha-hâr-shanbe
 
 
 
 
torsdag
‫پنج شنبه‬
panj-shanbe
fredag
‫جمعه‬
jom-e
lördag
‫شنبه‬
shanbe
 
 
 
 
söndag
‫یکشنبه‬
yek-shanbe
veckan
‫هفته‬
hafte
från måndag till söndag
‫از دوشنبه تا یکشنبه‬
az do-shanbe tâ yek-shanbe
 
 
 
 
Den första dagen är måndag.
‫اولین روز دوشنبه است.‬
avalin rooz do-shanbe ast.
Den andra dagen är tisdag.
‫دومین روز سه شنبه است.‬
dovomin rooz se-shanbe ast.
Den tredje dagen är onsdag.
‫سومین روز چهارشنبه است.‬
sevomin rooz cha-hâr-shanbe ast.
 
 
 
 
Den fjärde dagen är torsdag.
‫چهارمین روز پنج شنبه است.‬
cha-hâromin rooz panj-shanbe ast.
Den femte dagen är fredag.
‫پنجمین روز جمعه است.‬
panjomin rooz jom-e ast.
Den sjätte dagen är lördag.
‫ششمین روز شنبه است.‬
sheshomin rooz shanbe ast.
 
 
 
 
Den sjunde dagen är söndag.
‫هفتمین روز یکشنبه است.‬
haftomin rooz yek-shanbe ast.
Veckan har sju dagar.
‫هفته هفت روز دارد.‬
hafte haft rooz dârad.
Vi arbetar bara fem dagar.
‫ما فقط پنج روز کار می‌کنیم.‬
mâ faghat panj rooz kâr mikonim.
 
 
 
 


Konstruerad Esperanto

Engelska är det viktigaste universella språket idag. Alla förväntas kunna kommunicera med det. Men andra språk vill också nå detta mål. Konstruerade språk till exempel. Konstruerade språk är avsiktligt skapade och utvecklade. Det vill säga att det finns en plan enligt vilken de är utformade. Med konstruerade språk blandas element från olika språk. Därigenom bör de vara lätta att lära sig för så många människor som möjligt. Målet för varje konstruerat språk är internationell kommunikation. Det mest kända konstruerade språket är esperanto. Det introducerades för första gången i Warszawa 1887. Dess grundare var läkaren Ludwik L. Zamenhof. Han trodde att den främsta orsaken till (social) oro låg i kommunikationsproblem. Därför ville han skapa ett språk för att sammanföra människor. Med hjälp av det skulle människor tala med varandra på lika villkor. Läkarens pseudonym var Dr. Esperanto, den hoppfulle. Det visar hur mycket han trodde på sin dröm. Men idén om universell förståelse är mycket äldre. Hittills har många konstruerade språk utvecklats. De förknippas med mål som tolerans och mänskliga rättigheter. Människor i mer än 120 länder är kunniga i esperanto idag. Men det finns också kritik mot esperanto. Till exempel har 70% av vokabulären sin källa i romanska språk Och esperanto är också tydligt format efter indoeuropeiska språk. De som talar esperanto utbyter tankar och idéer på konventioner och i klubbar. Möten och föreläsningar anordnas regelbundet. Så, känner du för lite esperanto? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!

Gissa språket!

Amerikansk engelska räknas till de västgermanska språken. Det är en nordamerikansk dialekt, liksom kanadensisk engelska. Det är modersmål för ungefär 300 miljoner människor. Därför är det den mest talade formen av engelska. Men det är mycket likt brittisk engelska. Som regel kan talare av båda formerna lätt kommunicera med varandra. Konversationen blir endast svår om båda talar mycket starka dialekter. Det finns få distinkta skillnader mellan de två formerna.

Dessa gäller först och främst uttal, vokabulär och stavning. I många fall avviker grammatik och skiljetecken från varandra. Betydelsen av amerikansk engelska ökar jämfört med brittisk engelska. Detta beror huvudsakligen på det stora inflytandet från nordamerikansk film och musikindustri. De har exporterat sitt språk i hela värden under århundraden. Även Indien och Pakistan, en gång brittiska kolonier, adopterar idag "amerikanismer". Lär dig amerikansk engelska, det är det mest inflytelserika språket i världen!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - persiska för nybörjare