Aprendre idiomes en línia!

Home  >   50languages.com   >   català   >   àrab   >   Table of contents


8 [vuit]

L’hora

 


‫8 [ثمانٍية]‬

‫التوقيت‬

 

 
Perdoni!
‫إذا سمحت! / عفواً!‬
'iidha samhat! / efwaan!
Quina hora és, si us plau?
‫عفواً، كم الساعة؟‬
efwaan, kam alsaaeat?
Moltes gràcies.
‫شكرًا جزيلاً.‬
shkrana jzylaan.
 
 
 
 
És la una.
‫إنها الواحدة.‬
'iinaha alwahidata.
Són les dues.
‫إنها الثانية.‬
'iiniha althaaniata.
Són les tres.
‫إنها الثالثة.‬
'iinaha althaalithata.
 
 
 
 
Són les quatre.
‫إنها الرابعة.‬
'iiniha alraabieata.
Són les cinc.
‫إنها الخامسة.‬
'iinaha alkhamisata.
Són les sis.
‫إنها السادسة.‬
'iiniha alsaadisata.
 
 
 
 
Són les set.
‫إنها السابعة.‬
'iiniha alsaabieat.
Són les vuit.
‫إنها الثامنة.‬
'iiniha althaaminata.
Són les nou.
‫إنها التاسعة.‬
'iinaha altaasieata.
 
 
 
 
Són les deu.
‫إنها العاشرة.‬
'iiniha aleashirata.
Són les onze.
‫إنها الحادية عشرة.‬
'iinaha alhadiat eushrata.
Són les dotze.
‫إنها الثانية عشرة.‬
'iinaha alththaniat eushrata.
 
 
 
 
Un minut té seixanta segons.
‫الدقيقة فيها ستون ثانية.‬
aldqiqat fiha situn thany.
Una hora té seixanta minuts.
‫الساعة فيها ستون دقيقة.‬
alsaaeat fiha satun daqiqata.
Un dia té vint-i-quatre hores.
‫اليوم فيه أربع وعشرين ساعة.‬
aliyawm fih arbe weshryn saeata.
 
 
 
 


Famílies lingüístiques

A la Terra hi viuen aproximadament 7.000 milions de persones. I parlen al voltant de 7.000 llengües diferents. Igual que passa amb les persones, les llengües poden estar emparentades. Això vol dir que procedeixen d'una llengua originària comuna. Ara bé, també hi ha llengües absolutament aïllades. Llengües que no tenen cap relació genètica amb cap altra llengua. A Europa, per exemple, el basc es considera una llengua aïllada. Però la major part de les llengües tenen pares, fills o germans. Pertanyen a una família lingüística determinada. El grau de semblança entre les llengües s'estableix per comparació. Actualment els lingüistes han fixat una xifra d'aproximadament 300 unitats genètiques. Entre les quals hi ha unes 180 famílies amb més d'una llengua. La resta la formen 120 llengües aïllades. La família lingüística més gran és la indoeuropea. Prop de 280 llengües en formen part. A ella pertanyen les llengües romàniques, germàniques i eslaves. Hi ha més de 3.000 milions de parlants en tots els continents! La família de les llengües sinotibetanes predomina a l'Àsia. En té més de 1.300 milions de parlants. La llengua sinotibetana més important és el xinès. La tercera família lingüística més gran es troba a l'Àfrica. Es coneix amb el nom de la seva principal àrea de difusió: Níger-Congo. La família suma ‘només’ uns 350 milions de parlants. La llengua més important de la família és el suahili. En la majoria dels casos: quant més gran és el parentiu, millor és la comprensió. Les persones que parlen llengües emparentades s'entenen bé. Estan en condicions d'aprendre l'altra llengua amb relativa rapidesa. Per tant: aprèn llengües! Les trobades familiars són sempre agradables.

Millora el teu idioma per a la feina, per anar de viatge o com a hobby.

L’alemany és la llengua nativa de més de 90 milions de persones, les quals són principalment d’Alemanya, Àustria i Suïssa. També hi podem trobar parlants natius d’alemany a Bèlgica, Liechtenstein, el nort d’Itàlia i Luxemburg. A més dels seus parlants natius, l’alemany és la segona llengua d’uns 80 milions de persones. De fet, és un dels idiomes més ensenyats com a llengua estrangera. Pertany al grup de les llengües germàniques, al igual que l’anglès i l’holandès, però també n’ha rebut influència d’altres idiomes durant molts segles. Això és degut a que la regió originaria d’aquest idioma es troba just al centre d’Europa.

Avui en dia, el vocabulari de l’alemany compta amb molts termes adoptats de l’anglès. Una altra característica d’aquest idioma és que es compon d’una gran varietat de dialectes. Però aquests poseeixen cada cop menys rellevància, ja que la llengua estàndard s’està expandint ràpidament degut, principalment, als mitjans de comunicació. És per això que a moltes escoles estàn tornant a ensenyar els diversos dialectes. La gramàtica alemanya no és precisament senzilla, però val la pena l’esforç, i és que l’alemany es troba entre els 10 idiomes més importants del món.

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 català - àrab for beginners