Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Telugu   >   Inhoudsopgave


11 [elf]

Maanden

 


11 [పదకొండు]

నెలలు

 

 
januari
జనవరి
Janavari
februari
ఫిబ్రవరి
Phibravari
maart
మార్చి
Mārci
 
 
 
 
april
ఏప్రిల్
Ēpril
mei
మే
juni
జూన్
Jūn
 
 
 
 
Dat zijn zes maanden.
ఇవి ఆరు నెలలు
Ivi āru nelalu
januari, februari, maart,
జనవరి, ఫిబ్రవరి, మార్చి
Janavari, phibravari, mārci
april, mei en juni.
ఏప్రిల్, మే, జూన్
Ēpril, mē, jūn
 
 
 
 
juli
జూలై
Jūlai
augustus
ఆగస్టు
Āgasṭu
september
సెప్టెంబర్
Sepṭembar
 
 
 
 
oktober
అక్టోబర్
Akṭōbar
november
నవంబర్
Navambar
december
డిసెంబర్
Ḍisembar
 
 
 
 
Dat zijn ook zes maanden.
ఇవి కూడా ఆరు నెలలే
Ivi kūḍā āru nelalē
juli, augustus, september,
జులై, ఆగస్టు, సెప్టెంబర్
Julai, āgasṭu, sepṭembar
oktober, november en december.
అక్టోబర్, నవంబర్, డిసెంబర్
Akṭōbar, navambar, ḍisembar
 
 
 
 
 


Latijns, een levende taal?

Engels is tegenwoordig de overheersende wereldtaal. Wereldwijd wordt het geleerd en is de officiële taal van vele landen. Vroeger had Latijns deze functie. Latijns werd oorspronkelijk door de Latijnen gesproken. Dat waren de bewoners van Latium met Rome als centrum. Met de uitbreiding van het Romeinse Rijk werd de taal verbreed. In vroegere tijden was Latijns voor vele inheemse volkeren de moedertaal. Ze leefden in Europa, Noord Afrika en het Midden-Oosten. Maar deze gesproken Latijns was verschillend met het klassieke Latijns. Het was een gesproken taal, de zogenaamde vulgair Latijn. In de geromaniseerde gebieden waren er verschillende dialecten. Vanuit deze dialecten werden in de middeleeuwen nationale talen ontwikkeld. Talen afgeleid van het Latijns zijn Romaanse talen. Daarbij behoren de Italiaanse, Spaanse en Portugese talen. Ook wordt het Frans en Roemeens op het Latijns gebaseerd. Latijns ging uitsterven, maar niet echt. Tot aan de 19de eeuw was het een belangrijke handelstaal. En het bleef de taal van de hoger opgeleiden. Voor de wetenschap is Latijns tot vandaag de dag nog steeds belangrijk. Omdat vele technische termen van Latijnse oorsprong zijn. Ook wordt Latijns als vreemde taal in het onderwijs gebruikt. En universiteiten verwachten vaak kennis van de Latijnse taal. Latijns is dus niet dood ook al wordt het niet gesproken. Sinds enkele jaren kende Latijns zelfs een comeback. Het aantal mensen dat Latijns willen leren is in stijgende lijn. Het wordt nog steeds in veel landen als de sleutel naar de taal en cultuur gezien. Dus heb moed om Latijns te leren! Audaces fortuna adiuvat, geluk helpt de dapperen!

Raad de taal!

______ is één van de geplande talen. Geplande talen worden bewust ontworpen en ontwikkeld, ze volgen ook een duidelijk plan. Hierbij worden elementen uit verschillende talen gemengd. Zo kunnen geplande talen door zoveel mogelijk mensen worden geleerd. ______ werd voor het eerst in 1887 geïntroduceerd in Warschau. De oprichter was dokter Ludwik L. Zamenhof (pseudoniem: Dr. ______, de hoper). Hij zag communicatieproblemen die de belangrijkste oorzaak voor onvrede was. Daarom wilde hij een neutrale en verenigde taal creëren.

Tegenwoordig is ______ de meest populaire geplande taal ter wereld. Ze verbinden zich ook met doelen, zoals tolerantie en mensenrechten. ______ wordt sterk beïnvloed door het Indo-Europees. Het meerderheid van de woordenschat is van Romeinse oorsprong. De taal wordt nu in meer dan 120 landen door mensen gesproken. Zij ontmoeten elkaar regelmatig bij verenigingen en op internationale conferenties. Leer ______ en vindt nieuwe vrienden!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2016 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Telugu voor beginners