Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   маратхи   >   Съдържание


8 [осем]

Часът

 


८ [आठ]

वेळ

 

 
Извинете!
माफ करा!
māpha karā!
Колко е часът, моля?
किती वाजले?
Kitī vājalē?
Много благодаря.
खूप धन्यवाद.
Khūpa dhan'yavāda.
 
 
 
 
Часът е един.
एक वाजला.
Ēka vājalā.
Часът е два.
दोन वाजले.
Dōna vājalē.
Часът е три.
तीन वाजले.
Tīna vājalē.
 
 
 
 
Часът е четири.
चार वाजले.
Cāra vājalē.
Часът е пет.
पाच वाजले.
Pāca vājalē.
Часът е шест.
सहा वाजले.
Sahā vājalē.
 
 
 
 
Часът е седем.
सात वाजले.
Sāta vājalē.
Часът е осем.
आठ वाजले.
Āṭha vājalē.
Часът е девет.
नऊ वाजले.
Na'ū vājalē.
 
 
 
 
Часът е десет.
दहा वाजले.
Dahā vājalē.
Часът е единайсет.
अकरा वाजले.
Akarā vājalē.
Часът е дванайсет.
बारा वाजले.
Bārā vājalē.
 
 
 
 
Една минута има шейсет секунди.
एका मिनिटात साठ सेकंद असतात.
Ēkā miniṭāta sāṭha sēkanda asatāta.
Един час има шейсет минути.
एका तासात साठ मिनिटे असतात.
Ēkā tāsāta sāṭha miniṭē asatāta.
Денонощието има двайсет и четири часа.
एका दिवसात चोवीस तास असतात.
Ēkā divasāta cōvīsa tāsa asatāta.
 
 
 
 


Езикови семейства

На Земята живеят около 7 милиарда души. И те говорят на около 7 000 различни езици. Както и хората, езиците също могат да бъдат роднини. Т.е. да произлизат от общи корени. Съществуват също и езици, които са напълно изолирани. Те не са генетично свързани с никой друг език. В Европа, например, езикът на Баските се счита за изолиран. Но повечето езици имат "родители", "деца" или "братя и сестри". Те спадат към конкретно езиково семейство. Близостите в езиците могат да бъдат открити чрез съпоставки. Днес езиковедите са успели да преброят около 300 генетични единици. От тях, 180 семейства се състоят от повече от един език. Останалите представляват около 120 изолирани езика. Най-голямото езиково семейство е Индо-Европейското. То се състои от около 280 езика. В това число Романските, Германските и Славянските езици. На всички континенти има над 3 милиарда души, които говорят на Индоевропейски езици. Китайско-Тибетското езиково семейство е доминиращо в Азия. То включва над 1.3 милиарда души, които говорят на него. Основният език от Китайско-Тибетското езиково семейство е китайският. Третото най-голямо езиково семейство е в Африка. То е наречено по името на района, в който се употребява: Нигер-Конгоанско. "Само" 350 милиона души говорят на езиците от това семейство. Суахили е основният език в това семейство. В повечето случаи: колкото по-близко е роднинството между езиците, толкова по-добре се разбират техните носители. Хората, които говорят на родствени езици се разбират добре помежду си. Те могат да научат другия език сравнително бързо. Така че, учете езици - семейните събирания са винаги приятни!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Немският е майчин език на повече от 90 милиона души. Те живеят основно в Германия, Австрия и Швейцария. В Белгия, Лихтенщайн, Северна Италия и Люксембург също се говори немски език. Към немскоговорящите спадат още 80 милиона, които разбират немски. Немският език всъщност е един от най-изучаваните чужди езици. Както английски и холандски, той принадлежи към западногерманските езици. Но в продължение на много векове други езици за оказали своето влияние върху него. Причина за това е, че езиковата област е разположена в средата на Европа.

В днешно време в немския речников състав се интегрират преди всичко английски думи. Друга характерна черта на немския език е наличието на много диалекти. Те обаче все повече губят значение. Най-вече чрез медиите се налага стандартният език. Затова много училища искат отново да преподават диалекти. Немската граматика не е много лесна, но усилията си заслужават! Защото немският език е един от десетте най-важни езици в света ...

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - маратхи за начинаещи