Learn Languages Online!

Home  >   50languages.com   >   српски   >   маратхи   >   Садржај


1 [један]

Лица

 


१ [एक]

लोक

 

 
ја
मी
ја и ти
मी आणि तू
mī āṇi tū
нас двоје
आम्ही दोघे
āmhī dōghē
 
 
 
 
он
तो
он и она
तो आणि ती
tō āṇi tī
њих двоје
ती दोघेही
tī dōghēhī
 
 
 
 
мушкарац
(तो) पुरूष
(tō) purūṣa
жена
(ती) स्त्री
(tī) strī
дете
(ते) मूल
(tē) mūla
 
 
 
 
једна породица
कुटुंब
kuṭumba
моја породица
माझे कुटुंब
mājhē kuṭumba
Моја породица је овде.
माझे कुटुंब इथे आहे.
mājhē kuṭumba ithē āhē.
 
 
 
 
Ја сам овде.
मी इथे आहे.
Mī ithē āhē.
Ти си овде.
तू इथे आहेस.
Tū ithē āhēsa.
Он је овде и она је овде.
तो इथे आहे आणि ती इथे आहे.
Tō ithē āhē āṇi tī ithē āhē.
 
 
 
 
Ми смо овде.
आम्ही इथे आहोत.
Āmhī ithē āhōta.
Ви сте овде.
तुम्ही (दोघे / सर्व) इथे आहात.
Tumhī (dōghē/ sarva) ithē āhāta.
Они су сви овде.
ते सगळे इथे आहेत.
Tē sagaḷē ithē āhēta.
 
 
 
 


Језицима против Алцхајмерове болести

Људи који желе да до дубоке старости остану ментално агилни, треба да уче стране језике. Учење страних језика може нас заштитити од деменције. Ово су доказале бројне научне студије. При томе је старост ученика потпуно небитна. Најважније је да се мозак редовно вежба. Учењем страних речи, у мозгу се активирају различити центри. Ти центри контролишу важне когнитивне процесе. Зато су људи који говоре више језика и много пажљивији. Они такође имају и бољу концентрацију. Али, вишејезичност са собом носи и многе друге предности. Људи који говоре више језика у стању су да лакше доносе одлуке. Или, боље рећи, доносе их брже. Узрок томе је да је њихов мозак научио да бира. Он у сваком тренутку зна барем два појма за једну ствар. Сваки од ових појмова нуди различиту опцију. Зато се људи који говоре више језика непрекидно налазе у процесу одлучивања. Њихов мозак је верзиран у избору једне од више опција. Центар за говор није једини кога овај тренинг унапређује. Вишејезичност позитивно утиче на развој више центара у мозгу. Захваљујући томе, вишејезичност такође омогућава и бољу когнитивну кон тролу. Разуме се да се дементност не може спречити чињеницом да говоримо стране језике. Ипак, код особа које владају страним језицима, болест напредује много спорије. Изгледа да њихов мозак лакше излази на крај са последицама болести. Код оних који уче језике, симптоми дементности су изражени у блажој форм⪀. Збуњеност и заборавност су много мање изражени. Зато је учење страних језика од користи и старијим и млађим људима. И: са сваким савладаним језиком, све је лакше научити још један. Према томе: не кљукајте се пилулама - Речник у руке!

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Албански спада у индогерманске језике. Али није у сродству ни с једним другим језиком из ове језичке групе. Још се не зна како је тачно албански настао. Данас се овим језиком углавном говори у Албанији и на Косову. За око 6 милиона људи то је матерњи језик. Албански се дели на два велика дијалекта. Река Шкумбин је линија раздвајања између северног и јужној наречја. У неким тачкама се ова два дијалекта значајно међусобно разликују.

Писани албански језик је створен тек у 20. вијеку. Албански језик користи латинична слова. Граматика личи делимице граматици грчког и румунског језика. Могу се наћи и паралеле у јужнословенским језицима. Све ове сличности су сигурно резултат контаката између говорника ових језика. Ко се занима за језике, требало би да обавезно учи албански! То је заиста јединствен језик!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - маратхи за почетнике