Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   маратхи   >   Съдържание


9 [девет]

Дните на седмицата

 


९ [नऊ]

आठवड्याचे दिवस

 

 
понеделник
सोमवार
sōmavāra
вторник
मंगळवार
maṅgaḷavāra
сряда
बुधवार
budhavāra
 
 
 
 
четвъртък
गुरुवार
guruvāra
петък
शुक्रवार
śukravāra
събота
शनिवार
śanivāra
 
 
 
 
неделя
रविवार
ravivāra
седмица
आठवडा
āṭhavaḍā
от понеделник до неделя
सोमवारपासून रविवारपर्यंत
sōmavārapāsūna ravivāraparyanta
 
 
 
 
Първият ден е понеделник.
पहिला दिवस आहे सोमवार.
pahilā divasa āhē sōmavāra.
Вторият ден е вторник.
दुसरा दिवस आहे मंगळवार.
Dusarā divasa āhē maṅgaḷavāra.
Третият ден е сряда.
तिसरा दिवस आहे बुधवार.
Tisarā divasa āhē budhavāra.
 
 
 
 
Четвъртият ден е четвъртък.
चौथा दिवस आहे गुरुवार.
Cauthā divasa āhē guruvāra.
Петият ден е петък.
पाचवा दिवस आहे शुक्रवार.
Pācavā divasa āhē śukravāra.
Шестият ден е събота.
सहावा दिवस आहे शनिवार.
Sahāvā divasa āhē śanivāra.
 
 
 
 
Седмият ден е неделя.
सातवा दिवस आहे रविवार.
Sātavā divasa āhē ravivāra.
Седмицата има седем дни.
सप्ताहात सात दिवस असतात.
Saptāhāta sāta divasa asatāta.
Ние работим само пет дни.
आम्ही फक्त पाच दिवस काम करतो.
Āmhī phakta pāca divasa kāma karatō.
 
 
 
 


Изкуственият език Есперанто

Английският е най-важният универсален език на нашето време. Предполага се, че всеки трябва да може да общува на него. Но останалите езици също искат да достигнат този статус. Например изкуствените езици. Изкуствените езици специално се създават и развиват. Т.е. те се моделират по определен план. При изкуствените езици се смесват елементи от различни езици. По този начин те би трябвало лесно да се научават от възможно най-голям брой хора. Целта при всеки изкуствен език е международно общуване. Най-добре познатият изкуствен език е Есперанто. Той е представен за пръв път през 1887 г. във Варшава. Негов изобретател е художника Лудвиг Л. Заменхоф. Той бил убеден, че основната причина за (социалните) размирици се крие в проблемите с общуването. Именно затова той решил да създаде един език, който да обедини хората. Чрез него хората би трябвало да общуват помежду си като равни. Псевдонимът на доктора бил Доктор Есперанто, т.е. "Надяващият се". Това показва колко много той е вярвал в своята мечта. Но идеята за универсално разбирателство е много по-стара. В наши дни са разработени множество изкуствени езици. Те се свързват с цели като толерантност и човешки права. Днес хора от над 120 държави владеят отлично Есперанто. Но съществуват и критики към този изкуствен език. Например около 70% от лексиката е заета от Романските езици. И Есперанто също така отчетливо е формиран по модела на Индоевропейските езици. Говорещите на Есперанто обменят мисли и идеи на конгреси и по клубове. Редовно се организират срещи и лекции. Така че, готови ли сте за малко Есперанто? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Американският английски принадлежи към западногерманските езици. Подобно на канадския английски той е северноамерикански английски диалект. Той е майчин език на около 300 милиона души. С това е най-широко разпространената разновидност на английския език. Той е много подобен на британския английски. Хората, говорещи двете разновидности, безпроблемно могат да общуват помежду си. Само ако двете страни говорят силни диалекти, комуникацията става по-трудна. Все пак съществуват някои съществени различия между двете разновидности.

Те са свързани преди всичко с произношението, речниковия състав и правописа. В някои случаи има отклонения също в граматиката и пунктуацията. В сравнение с британския английски значението на американския английски нараства. Това се дължи главно на голямото влияние на северноамериканската кино- и музикална индустрия. Тя изнася своя език в продължение на десетилетия в цял свят. Дори Индия и Пакистан, някога британски колонии, приемат днес американизми ... Научете американски английски, той е най-влиятелният език в света!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - маратхи за начинаещи