Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   punjabi   >   Innehållsförteckning


78 [sjuttioåtta]

Adjektiv 1

 


78 [ਅਠੱਤਰ]

ਵਿਸ਼ੇਸ਼ਣ 1

 

 
en gammal kvinna
ਇੱਕ ਬੁੱਢੀ ਔਰਤ
ika buḍhī aurata
en tjock kvinna
ਇੱਕ ਮੋਟੀ ਔਰਤ
ika mōṭī aurata
en nyfiken kvinna
ਇਕ ਜਿਗਿਆਸੂ ਔਰਤ
ika jigi'āsū aurata
 
 
 
 
en ny bil
ਇੱਕ ਨਵੀਂ ਗੱਡੀ
ika navīṁ gaḍī
en snabb bil
ਇੱਕ ਜ਼ਿਆਦਾ ਤੇਜ਼ ਗੱਡੀ
ika zi'ādā tēza gaḍī
en bekväm bil
ਇੱਕ ਆਰਾਮਦਾਇਕ ਗੱਡੀ
ika ārāmadā'ika gaḍī
 
 
 
 
en blå klänning
ਇੱਕ ਨੀਲਾ ਕੱਪੜਾ
ika nīlā kapaṛā
en röd klänning
ਇੱਕ ਲਾਲ ਕੱਪੜਾ
ika lāla kapaṛā
en grön klänning
ਇੱਕ ਹਰਾ ਕੱਪੜਾ
ika harā kapaṛā
 
 
 
 
en svart väska
ਕਾਲਾ ਬੈਗ
kālā baiga
en brun väska
ਭੂਰਾ ਬੈਗ
bhūrā baiga
en vit väska
ਸਫੈਦ ਬੈਗ
saphaida baiga
 
 
 
 
trevliga människor
ਚੰਗੇ ਲੋਕ
cagē lōka
artiga människor
ਨਿਮਰ ਲੋਕ
nimara lōka
intressanta människor
ਦਿਲਚਸਪ ਲੋਕ
dilacasapa lōka
 
 
 
 
trevliga barn
ਪਿਆਰੇ ਬੱਚੇ
pi'ārē bacē
elaka barn
ਢੀਠ ਬੱਚੇ
ḍhīṭha bacē
snälla barn
ਬਹਾਦੁਰ ਬੱਚੇ
bahādura bacē
 
 
 
 


Datorer kan rekonstruera hörda ord

Det har länge varit en dröm för människan att kunna läsa tankar. Alla vill veta vad en annan tänker vid en given tidpunkt. Denna dröm har ännu inte besannats. Inte ens med modern teknologi kan vi läsa tankar. Vad andra tänker förblir en hemlighet. Men vi känner igen vad andra hör! Detta har visats genom ett vetenskapligt experiment. Forskarna lyckades rekonstruera hörda ord. För detta ändamål analyserade de försökspersoners hjärnvågor. När vi hör något aktiveras hjärnan. Den måste bearbeta det hörda språket. Ett visst aktivitetsmönster framträder under processen. Detta mönster kan registreras med elektroder. Och denna registrering kan bearbetas vidare! Den kan omvandlas till ett ljudmönster med hjälp av en dator. Det hörda ordet kan identifieras på detta sätt. Denna princip fungerar på alla ord. Alla ord vi hör producerar en speciell signal. Denna signal är alltid ansluten till ordets ljud. Så det behöver "bara" översättas till en akustisk signal. Om du känner igen ljudmönstret, vet du ordet. Försökspersonerna fick höra riktiga ord och falska ord i experimentet. Alltså existerade inte en del av orden. Trots detta kunde orden rekonstrueras. De igenkända orden kan uttryckas med hjälp av en dator. Det är också möjligt att bara visa dem på en bildskärm. Nu hoppas forskarna att de snart förstår ljudsignaler bättre. Så drömmen om tankeläsning fortsätter…

Gissa språket!

Katalanska tillhör den romanska språkfamiljen. Det är nära besläktat med spanska, franska och italienska. Det talas i Andorra, i den katalonska regionen av Spanien och på Balearerna. Katalanska talas även i delar av Aragonien och i Valencia. Totalt 12 miljoner människor talar eller förstår katalanska. Språket uppstod mellan 7:e och 9:e århundradet i Pyrenéerna. Sedan spreds det mot söder och öster genom territoriala erövringar. Det är viktigt att notera att katalanska inte är en spansk dialekt.

Det uppstod ur vulgärlatinet och anses vara ett oberoende språk. Därför förstås det inte automatiskt av spanjorer eller latinamerikaner. Många strukturer i katalanskan liknar andra romanska språk. Men det finns också ett fåtal egenskaper som inte finns i andra språk. De som talar katalanska är mycket stolta över sitt språk. Att lära sig katalanska har aktivt främjats av politiska grupper under några århundraden. Lär dig katalanska - detta språk har en framtid!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - punjabi för nybörjare