Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   armeniska   >   Innehållsförteckning


56 [femtiosex]

Känslor

 


56 [հիսունվեց]

զգացմունքներ

 

 
Ha lust.
Հաճույք ունենալ:
Hachuyk’ unenal
Vi har lust.
Մենք հաճույք ունենք:
Menk’ hachuyk’ unenk’
Vi har ingen lust.
Մենք տրամադրություն չունենք:
Menk’ tramadrut’yun ch’unenk’
 
 
 
 
Vara rädd
վախ ունենալ
vakh unenal
Jag är rädd.
Ես վախենում եմ:
Yes vakhenum yem
Jag är inte rädd.
Ես չեմ վախենում:
Yes ch’yem vakhenum
 
 
 
 
Ha tid
ժամանակ ունենալ
zhamanak unenal
Han har tid.
Նա ժամանակ ունի:
Na zhamanak uni
Han har inte tid.
Նա ժամանակ չունի:
Na zhamanak ch’uni
 
 
 
 
Ha långtråkigt
ձանձրույթ ունենալ
dzandzruyt’ unenal
Hon har långtråkigt.
Նրա համար ձանձրալի է :
Nra hamar dzandzrali e
Hon har inte långtråkigt.
Նրա համար ձանձրալի չէ:
Nra hamar dzandzrali ch’e
 
 
 
 
Vara hungrig
քաղցած լինել
k’aghts’ats linel
Är ni hungriga?
Քաղցա՞ծ եք:
K’aghts’a՞ts yek’
Är ni inte hungriga?
Քաղցա՞ծ չեք:
K’aghts’a՞ts ch’yek’
 
 
 
 
Vara törstig
Ծարավել
Tsaravel
De är törstiga.
Նա ծարավ է:
Na tsarav e
De är inte törstiga.
Նա ծարավ չէ:
Na tsarav ch’e
 
 
 
 


Hemliga språk

Med språk strävar vi efter att uttrycka vad vi tänker och känner. Så förståelse är det viktigaste syftet med ett språk. Men ibland vill inte människor bli förstådda av alla. I sådana fall, uppfinner de hemliga språk. Hemliga språk har fascinerat människor i tusentals år. Julius Caesar hade, till exempel, sitt eget hemliga språk. Han sände kodade meddelanden till alla delar av sitt imperium. Hans fiender kunde inte läsa de kodade nyheterna. Hemliga språk är skyddad kommunikation. Vi särskiljer oss själva från andra genom hemliga språk. Vi visar att vi tillhör en exklusiv grupp. Det finns olika skäl till varför vi använder hemliga språk. Älskande skriver alltid kodade brev. Vissa yrkesgrupper har också sina egna språk. Så finns det språk för trollkarlar, tjuvar och affärsmän. Men hemliga språk används oftast för politiska ändamål. Hemliga språk har använts under nästan alla krig. De militära underrättelsetjänsterna har sina egna experter för hemliga språk. Kryptologi är läran om kodning. Moderna koder bygger på komplicerade matematiska formler. Men de är mycket svåra att avkoda. Utan kodade språk skulle vårt liv vara otänkbart. Krypterad data används överallt idag. Kreditkort och e-post - allt fungerar med koder. Barn tycker att hemliga språk är speciellt spännande. De älskar att utbyta hemliga meddelanden med sina vänner. Hemliga språk är till och med nyttiga för barnens utveckling… De främjar kreativiteten och känslan för språk!

Gissa språket!

*****ska räknas bland de indo-germanska språken. Men det är inte nära besläktat med något annat språk i gruppen. Ingen vet exakt hur *****skan kom till. Idag talas det huvudsakligen i *****ien och Kosovo. Det är modersmål fär omkring 6 miljoner människor. *****ska är uppdelat i två stora dialektgrupper. Floden Shkumbin är skiljelinje mellan norra och södra dialekten. Inom vissa områden är det en märkbar skillnad mellan de två.

Den skriftliga formen av *****ska utvecklades inte förrän på 1900-talet. Språket skrivs med latinska bokstäver. Grammatiken liknar i viss mån grekiska och rumänska. Det är också möjligt att finna paralleller till sydslaviska språk. Alla dessa likheter måste ha uppstått från kontakter med dessa språk. Om du är intresserad av språk bör du definitivt lära dig *****ska! Det är ett unikt språk!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - armeniska för nybörjare