Learn Languages Online!
previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

Home  >   50languages.com   >   српски   >   тигриња   >   Садржај


100 [стотина]

Прилози

 


100 [ሚእቲ]

ተወሳከ-ግሲ

 

 

 Кликните на текст! arrow
  
већ једном – још никада
Јесте ли већ једном били у Берлину?
Не, још никада.
 
 
 
 
неко – нико
Познајете ли овде некога?
Не, ја не познајем овде никога.
 
 
 
 
још – не више
Остајете ли још дуго овде?
Не, ја не остајем више дуго овде.
 
 
 
 
још нешто – ништа више
Желите ли још нешто попити?
Не, ја не желим ништа више.
 
 
 
 
већ нешто – још ништа
Јесте ли већ нешто јели?
Не, ја још нисам ништа јео / јела.
 
 
 
 
још неко – нико више
Жели ли још неко кафу?
Не, нико више.
 
 
 
 

previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

Арапски језик

Арапски спада у ред најважнијих светских језика. Њиме говори преко 300 милиона људи. Ови људи живе у преко 20 различитих земаља. Арапски спада у афроазијске језике. Настао је пре више хиљада година. Најпре се њиме говорило на Aрапском полуострву. Одатле се језик даље ширио. Говорни арапски разликује се од књижевног. Такође постоје и многобројни арапски дијалекти. Могли би се рећи да се у свакој областидрукчије говори. Они који говоре различитим дијалектом често се уопште и не разумеју. Зато се филмови на арапском језику чести синхронизују. Само на тај начин их се може разумети у свим арапским земљама. У данашње време се стандардни класични арапски скоро и не говори. Налазимо га само у писаном облику. Књиге и новине писане су класичним арапским језиком. До данас није установљен стручни арапски језик. Зато се користе стручни појмови из других језика. У овом региону доминантну улогу играју енглески и француски. Последњних година је интерес за арапски језик јако порастао. Све више људи жели да га учи. На сваком универзитету и у многим школама постоје курсеви овог језика. Писање арапског многе људе фасцинира. Арапски се пише здеснa налево. Изговор и граматика арапског нису баш једноставни. Има много гласова и правила које други језици не познају. При учењу арапског језика би се требало придржавати одређеног редоследа. Прво изговор, па граматика, a затим писање.

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Телугу је матерњи језик око 75 милиона људи. Спада у дравидске језике. Телугу се говори првенствено у југоисточној Индији. После језика хинду и бенгали то је језик којим говори највише људи у Индији. Пре су се писани и говорни телугу доста разликовали. Скоро би се могло рећи да су то била два различита језика. Онда је књижевни језик модернизиран, тако да се свуда може користити. Телугу се дели на пуно дијалеката, при чему се северни сматрају посебно чистим.

Изговор није баш једноставан. У сваком случају би изговор требало вежбати с говорником матерњег језика. Телугу користи властито писмо. То је мешавина абецеде и слоговног писма. Особеност писма су многи округли облици. Они су типични за јужноиндијска писма. Учите телугу јер се с њим има пуно тога открити!

previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - тигриња за почетнике