Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   маратхи   >   Съдържание


78 [седемдесет и осем]

Прилагателни 1

 


७८ [अठ्ठ्याहत्तर]

विशेषणे १

 

 
възрастна жена
म्हातारी स्त्री
mhātārī strī
дебела жена
लठ्ठ स्त्री
laṭhṭha strī
любопитна жена
जिज्ञासू स्त्री
jijñāsū strī
 
 
 
 
нова кола
नवीन कार
navīna kāra
бърза кола
वेगवान कार
vēgavāna kāra
удобна кола
आरामदायी कार
ārāmadāyī kāra
 
 
 
 
синя рокля
नीळा पोषाख
nīḷā pōṣākha
червена рокля
लाल पोषाख
lāla pōṣākha
зелена рокля
हिरवा पोषाख
hiravā pōṣākha
 
 
 
 
черна чанта
काळी बॅग
kāḷī bĕga
кафява чанта
तपकिरी बॅग
tapakirī bĕga
бяла чанта
पांढरी बॅग
pāṇḍharī bĕga
 
 
 
 
приятни хора
चांगले लोक
cāṅgalē lōka
учтиви хора
नम्र लोक
namra lōka
интересни хора
इंटरेस्टिंग / वैशिष्टपूर्ण लोक
iṇṭarēsṭiṅga/ vaiśiṣṭapūrṇa lōka
 
 
 
 
мили деца
प्रेमळ मुले
prēmaḷa mulē
нахални деца
उद्धट मुले
ud'dhaṭa mulē
послушни деца
सुस्वभावी मुले
susvabhāvī mulē
 
 
 
 


Компютрите могат да реконструират чути думи

Човекът отдавна мечтае за способността да чете мисли. Всеки би искал да знае какво друг си мисли в даден момент. Тази мечта все още не се е сбъднала. Дори и с най-модерните технологии, ние не можем да четем мисли. Какво мислят другите си остава тайна. Но можем да разпознаем това, което другите чуват! Това е доказано от един научен експеримент. Учените успели да реконструират чути думи. За тази цел, те анализирали мозъчните вълни на участниците в експеримента. Когато чуем нещо, мозъкът ни става активен. Той трябва да обработи чутият език. В този процес се появява определена схема на активност. Тази схема може да бъде записана с електроди. И този запис може също да бъде допълнително обработен! С помощта на компютър той може да бъде превърнат в звукова схема. По този начин чутата дума може да бъде идентифицирана. Този принцип работи с всички думи. Всяка дума, която чуваме произвежда конкретен сигнал. Този сигнал е винаги свързан със звука на думата. Така че той трябва "само" да бъде преведен в акустичен сигнал. Защото, ако знаем звуковата схема, ще можем да узнаем и самата дума. По време на експеримента участниците чували истински думи и фалшиви думи. Така част от думите изобщо не съществували. Въпреки това и тези думи също успешно били реконструирани. Разпознатите думи могат да бъдат изразени с помощта на компютър. Възможно е също така просто да се изпишат на монитора. Сега изследователите се надяват, че скоро ще разбират езиковите сигналипо-добре. Така мечтата за четене на мисли продължава...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Каталонският принадлежи към семейството на романските езици. Той е тясно свързан с испанския, френския и италианския. Говори се в Андора, в испанската област Каталония и на Балеарските острови. Дори и в някои части на Арагон и Валенсия се говори каталонски. Общо около 12 милиона души говорят или разбират каталонски. Езикът е възникнал между 8. и 10. век в района на Пиренеите. Вследствие завладяването на територии той се е разпространил на юг и на изток. Важно е да се знае, че каталонският език не е диалект на испанския.

Той се е развил от простонародния латински и се счита за отделен език. Испанците или латиноамериканците също не го разбират напълно. Много структури в каталонския наподобяват тези на други романски езици. Но съществуват и някои особености, които не се срещат в други езици. Говорещите каталонски са много горди с езика си. От няколко десетилетия и политиците стимулират активно развитието на каталонския. Учете каталонски, езикът има бъдеще!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - маратхи за начинаещи