Learn Languages Online!

Home  >   50languages.com   >   српски   >   маратхи   >   Садржај


11 [једанаест]

Месеци

 


११ [अकरा]

महिने

 

 
јануар
जानेवारी
jānēvārī
фебруар
फेब्रुवारी
phēbruvārī
март
मार्च
mārca
 
 
 
 
април
एप्रिल
ēprila
мај
मे
јуни
जून
jūna
 
 
 
 
То је шест месеци.
हे सहा महिने आहेत.
hē sahā mahinē āhēta.
Јануар, фебруар, март,
जानेवारी, फेब्रुवारी, मार्च,
Jānēvārī, phēbruvārī, mārca,
aприл, мај и јун.
एप्रिल, मे, जून.
ēprila, mē, jūna.
 
 
 
 
јули
जुलै
Julai
август
ऑगस्ट
ŏgasṭa
септембар
सप्टेंबर
sapṭēmbara
 
 
 
 
октобар
ऑक्टोबर
ŏkṭōbara
новембар
नोव्हेंबर
nōvhēmbara
децембар
डिसेंबर
ḍisēmbara
 
 
 
 
То је такође шест месеци.
हे सुद्धा सहा महिने आहेत.
hē sud'dhā sahā mahinē āhēta.
Јули, август, септембар,
जुलै, ऑगस्ट, सप्टेंबर
Julai, ŏgasṭa, sapṭēmbara
oктобар, новембар и децембар.
ऑक्टोबर, नोव्हेंबर, डिसेंबर.
ŏkṭōbara, nōvhēmbara, ḍisēmbara.
 
 
 
 


Латински - живи језик?

У данашње време енглески је најважнији светски језик. Учи се широм света и званични је говорни језик у многим земљама. Раније је ову улогу играо латински. Њега су некада говорили Латини. Били су то становници Лацијума чији је главни град био Рим. Експанзијом Римског царства, ширио се и латински. У античко доба латински је био матерњи језик многих народа. Они су настањивали Европу, северну Африку и Средњи исток. Ипак, говорни латински разликовао се од класичног. Био је ти пучки језик и звао се Вулгарни латински. У романизираним областима говорило се различитим дијалектима. Из дијалеката су се у средњем веку развили национални језици. Језици који воде порекло из латинског називају се романским. У нјих спадају италијански, шпански и португалски. Француски и румунски језик такође за основу имају латински. Латински језик заправо није стварно изумро. Све до 19. века играо је веома важну улогу у трговинским пословима. И остао је језик образованих. Латински је и данас значајан у науци. Многи технички појмови воде порекло из латинског. У школама се учи као страни језик. Врло често се на универзитетима очекује познавање латинског. Према томе, латински није мртав мада се више не говори. Чак би се могло рећи да од извесног времена поново враћа у употребу. Број људи који желе да га уче поново је почео да расте. Он још се још увек сматра језичким и културним кључем врата многих земаљ⨔. Сакупите храброст и почните да учите латински! Audaces fortuna adiuvat, храбрима је срећа наклоњена!

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Есперанто спада у планске језике. Плански језици се циљано развијају и стварају, тј. они следе план. При томе се мешају елементи различитих језика. Циљ је да се омогући да што је могуће више људи научи планске језике. Есперанто је по први пут представљен 1887. године у Варшави. Његов оснивач је љекар Лудвик Л. Заменхоф (псеудоним: Др Есперанто, онај који се нада). У проблемима у споразумевању видео је главни разлог немира. Зато је хтео створити неутрални језик који би повезивао народе.

Данас је есперанто најпознатији плански језик на свету. С њим се повезују циљеви као што је толеранција и људска права. Есперанто се одликује снажним индоевропским утицајем. Велики део језичког фонда долази на пример из романских језика. Овим језиком владају људи у више од 120 земаља. Редовно се срећу у удружељима и на међународним конгресима. Научите есперанто и пронађите нове пријатеље!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - маратхи за почетнике