Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   kannada   >   Innehållsförteckning


78 [sjuttioåtta]

Adjektiv 1

 


೭೮ [ಎಪ್ಪತೆಂಟು]

ಗುಣವಾಚಕಗಳು ೧

 

 
en gammal kvinna
ಒಬ್ಬ ವಯಸ್ಸಾದ ಮಹಿಳೆ.
Obba vayas'sāda mahiḷe.
en tjock kvinna
ಒಬ್ಬ ದಪ್ಪ ಮಹಿಳೆ.
Obba dappa mahiḷe.
en nyfiken kvinna
ಒಬ್ಬ ಕುತೂಹಲವುಳ್ಳ ಮಹಿಳೆ.
Obba kutūhalavuḷḷa mahiḷe.
 
 
 
 
en ny bil
ಒಂದು ಹೊಸ ಗಾಡಿ.
Ondu hosa gāḍi.
en snabb bil
ಒಂದು ವೇಗವಾದ ಗಾಡಿ.
Ondu vēgavāda gāḍi.
en bekväm bil
ಒಂದು ಹಿತಕರವಾದ ಗಾಡಿ.
Ondu hitakaravāda gāḍi.
 
 
 
 
en blå klänning
ಒಂದು ನೀಲಿ ಅಂಗಿ.
Ondu nīli aṅgi.
en röd klänning
ಒಂದು ಕೆಂಪು ಅಂಗಿ.
Ondu kempu aṅgi.
en grön klänning
ಒಂದು ಹಸಿರು ಅಂಗಿ.
Ondu hasiru aṅgi.
 
 
 
 
en svart väska
ಒಂದು ಕಪ್ಪು ಚೀಲ.
Ondu kappu cīla.
en brun väska
ಒಂದು ಕಂದು ಚೀಲ.
Ondu kandu cīla.
en vit väska
ಒಂದು ಬಿಳಿ ಚೀಲ.
Ondu biḷi cīla.
 
 
 
 
trevliga människor
ಒಳ್ಳೆಯ ಜನ.
Oḷḷeya jana.
artiga människor
ವಿನೀತ ಜನ.
Vinīta jana.
intressanta människor
ಸ್ವಾರಸ್ಯಕರ ಜನ.
Svārasyakara jana.
 
 
 
 
trevliga barn
ಮುದ್ದು ಮಕ್ಕಳು.
Muddu makkaḷu.
elaka barn
ನಿರ್ಲಜ್ಜ ಮಕ್ಕಳು
Nirlajja makkaḷu
snälla barn
ಒಳ್ಳೆಯ ಮಕ್ಕಳು.
oḷḷeya makkaḷu.
 
 
 
 


Datorer kan rekonstruera hörda ord

Det har länge varit en dröm för människan att kunna läsa tankar. Alla vill veta vad en annan tänker vid en given tidpunkt. Denna dröm har ännu inte besannats. Inte ens med modern teknologi kan vi läsa tankar. Vad andra tänker förblir en hemlighet. Men vi känner igen vad andra hör! Detta har visats genom ett vetenskapligt experiment. Forskarna lyckades rekonstruera hörda ord. För detta ändamål analyserade de försökspersoners hjärnvågor. När vi hör något aktiveras hjärnan. Den måste bearbeta det hörda språket. Ett visst aktivitetsmönster framträder under processen. Detta mönster kan registreras med elektroder. Och denna registrering kan bearbetas vidare! Den kan omvandlas till ett ljudmönster med hjälp av en dator. Det hörda ordet kan identifieras på detta sätt. Denna princip fungerar på alla ord. Alla ord vi hör producerar en speciell signal. Denna signal är alltid ansluten till ordets ljud. Så det behöver "bara" översättas till en akustisk signal. Om du känner igen ljudmönstret, vet du ordet. Försökspersonerna fick höra riktiga ord och falska ord i experimentet. Alltså existerade inte en del av orden. Trots detta kunde orden rekonstrueras. De igenkända orden kan uttryckas med hjälp av en dator. Det är också möjligt att bara visa dem på en bildskärm. Nu hoppas forskarna att de snart förstår ljudsignaler bättre. Så drömmen om tankeläsning fortsätter…

Gissa språket!

Katalanska tillhör den romanska språkfamiljen. Det är nära besläktat med spanska, franska och italienska. Det talas i Andorra, i den katalonska regionen av Spanien och på Balearerna. Katalanska talas även i delar av Aragonien och i Valencia. Totalt 12 miljoner människor talar eller förstår katalanska. Språket uppstod mellan 7:e och 9:e århundradet i Pyrenéerna. Sedan spreds det mot söder och öster genom territoriala erövringar. Det är viktigt att notera att katalanska inte är en spansk dialekt.

Det uppstod ur vulgärlatinet och anses vara ett oberoende språk. Därför förstås det inte automatiskt av spanjorer eller latinamerikaner. Många strukturer i katalanskan liknar andra romanska språk. Men det finns också ett fåtal egenskaper som inte finns i andra språk. De som talar katalanska är mycket stolta över sitt språk. Att lära sig katalanska har aktivt främjats av politiska grupper under några århundraden. Lär dig katalanska - detta språk har en framtid!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - kannada för nybörjare