Learn Languages Online!
previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

Home  >   50languages.com   >   српски   >   тигриња   >   Садржај


65 [шездесет и пет]

Негација 2

 


65 [ሱሳንሓሙሽተን]

ኣሉታ 2

 

 

 Кликните на текст! arrow
  
Да ли је прстен скуп?
Не, он кошта само стотину евра.
Али ја имам само педесет.
 
 
 
 
Јеси ли већ готов / готовa?
Не, још не.
Али сам ускоро готов / готова.
 
 
 
 
Желиш ли још супе?
Не, не желим више.
Али још један сладолед.
 
 
 
 
Станујеш ли већ дуго овде?
Не, тек један месец.
Али већ познајем много људи.
 
 
 
 
Путујеш ли сутра кући?
Не, тек за викенд.
Али се враћам већ у недељу.
 
 
 
 
Да ли је твоја ћерка већ одрасла?
Не, она има тек седамнаест година.
Али она већ има момка.
 
 
 
 

previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

Шта нам речи говоре

на свету постојe милиони књига. Колико их је до данас написано, тачно се не зна. У њима се налази огромно знање. Када би их неко све прочитао, знао би о животу много тога. Зато што нам књиге показују на који начин се мења свет у коме живимо. Свака време има своје књиге. Из њих се може сазнати шта је људима важно. На жалост, нема никога ко би могао прочитати сваку књигу. Али, модерна технологија нам може помоћи у анализи књига. Путем дигитализације књиге се могу чувати електронским путем - као и подаци. Потом се њихов садржај може анализирати. На тај начин лингвисти долазе до тога како се језик мењао. Још је занимљивије бројати колико се често поједине речи употребљавају. На тај начин се може препознати значај извесних ствари. Научници су проучили преко пет милиона књига. У питању су биле књиге из последњих пет векова. При том је анализирано 500 милијарди речи. Фреквентност речи показала је како су људи некада живели, а како живе данас. У језику се огледају идеје и трендови. Реч мушкарци, на пример, је изгубила на значењу. У данашње време користи се много ређе него у прошлости. Употреба речи жене, напротив, све више добија на значају. Кад посматрамо речи, такође можемо доћи до тога шта радо једемо. Педесетих година је реч сладолед била врло важна. Онда су на популарности добиле речи пица и паста. Већ неколико година је популаран појам суши. За све који воле језике има једна добра вест ... Из године у годину, језик добија све више речи!

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Британски енглески је облик енглеског који се говори у Великој Британији. Спада у западногерманске језике. За око 60 милиона то је матерњи језик. У неколико тачака се разликује од америчког енглеског. Зато се говори о енглеском као плурицентричном језику. То значи да је то језик који има више стандардних варијаната. Разлике се могу, на пример, односити на изговор, лексички фонд и правопис. Британски енглески се дели на пуно дијалеката који су деломице веома различити.

Говорници дијалекта дуго времена су сматрани за необразоване и да једвамогу да се образују за добра занимања. Данас је то друкчије, иако дијалекти у Великој Британији још увек играју важну улогу. У британском енглеском приметан је снажан утицај француског. То је повезано са заузимањем Велике Британије од стране Нормана 1066. године. У време колонијализма Велика Британија је проширила свој језик на другеконтиненте. Тако је енглески током задњих векова постао најважнији језик на свету… Учите енглески, али оригинал!

previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - тигриња за почетнике