Learn Languages Online!

Home  >   50languages.com   >   српски   >   маратхи   >   Садржај


9 [девет]

Дани у недељи

 


९ [नऊ]

आठवड्याचे दिवस

 

 
Понедељак
सोमवार
sōmavāra
Уторак
मंगळवार
maṅgaḷavāra
Среда
बुधवार
budhavāra
 
 
 
 
Четвртак
गुरुवार
guruvāra
Петак
शुक्रवार
śukravāra
Субота
शनिवार
śanivāra
 
 
 
 
Недеља
रविवार
ravivāra
Недеља
आठवडा
āṭhavaḍā
од понедељка до недеље
सोमवारपासून रविवारपर्यंत
sōmavārapāsūna ravivāraparyanta
 
 
 
 
Први дан је понедељак.
पहिला दिवस आहे सोमवार.
pahilā divasa āhē sōmavāra.
Други дан је уторак.
दुसरा दिवस आहे मंगळवार.
Dusarā divasa āhē maṅgaḷavāra.
Трећи дан је среда.
तिसरा दिवस आहे बुधवार.
Tisarā divasa āhē budhavāra.
 
 
 
 
Четврти дан је четвртак.
चौथा दिवस आहे गुरुवार.
Cauthā divasa āhē guruvāra.
Пети дан је петак.
पाचवा दिवस आहे शुक्रवार.
Pācavā divasa āhē śukravāra.
Шести дан је субота.
सहावा दिवस आहे शनिवार.
Sahāvā divasa āhē śanivāra.
 
 
 
 
Седми дан је недеља.
सातवा दिवस आहे रविवार.
Sātavā divasa āhē ravivāra.
Седмица има седам дана.
सप्ताहात सात दिवस असतात.
Saptāhāta sāta divasa asatāta.
Ми радимо само пет дана.
आम्ही फक्त पाच दिवस काम करतो.
Āmhī phakta pāca divasa kāma karatō.
 
 
 
 


Вештачки језик Есперанто

У данашње време, енглески је најважнији универзални језик. Сматра се да су сви у стању да се њиме споразумевају. Али и други језици настоје да постигну овај циљ. На пример, језици који су вештачка творевина. Овакви језици ставарју се и развијају с намером. То значи да постоји план на основу кога се стварају. Код вештачких језика долази до мешања елемената различитих језика. На тај начин се настоји да се великом броју људи омогући да их савладају. Циљ сваког вештачког језика је олакшана комуникација међу народима. Најпознатији вештачки језик је есперанто. Свету је по први пут представљен у Варшави, 1887. године. Његов оснивач је био лекар Лудвик Лазар Заменоф. Његова теза је била да су проблеми у комуникацији један од главних узрока социјалних немира. Ово га је навело да ради на стварању једног заједничког језика који би зближио људе. Очекивао је да ће уз помоћ овог језика људи моћи да се споразумевају на раоснови. Заменофљев псеудоним био је Др. Есперанто - онај који се нада. Ово само описује колике је наде полагао у свој сан. Но, идеја универзалног споразумевања, много је старија. Познато је да је до данас створено много оваквих језика. Уз њих се повезују и циљеви као што су толеранција и људска права. У данашње време есперанто се говори у више од 120 земаља. Но, есперанто има и своје критичаре. На пример: 70% речника потиче из романских језика. И уопште, есперанто је очигледно формиран по узору на индоевропске језике. Они који говоре есперанто, размењују искуства на конвенцијама и по клубовима. Они такође редовно организују састанке и предавања. Па, јесте ли расположени за мало есперанта? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Амерички енглески спада у западногерманске језике. Као и канадски енглески, то је северноамерички дијалекат енглеског. То је матерњи језик око 300 милиона људи. Тиме је то варијанта енглеског с највише говорника. Међутим, веома је сличан британском енглеском. Говорници обе варијанте се у правилу без проблема споразумевају. Једино када обе стране говоре јако израженим дијалектима, конверзацијапостаје тежа. Упркос сличностима, постоји неколико значајних разлика између две варијанте.

То се пре свега односи на изговор, лексички фонд и правопис. У неким случајевима појављују се и одступања у граматичким правилима и правилима употребе правописних знакова. У поређењу с британским енглеским повећава се важност америчког енглеског. Разлог томе је пре свега велики утицај северноамеричке филмске и музичке индустрије. Оне деценијама извозе свој језик у цели свет. Чак Индија и Пакистан, некадашње британске колоније, преузимају американизме… Научите амерички енглески, јер је то најутицајнији језик на свету!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - маратхи за почетнике