Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   маратхи   >   Съдържание


11 [единайсет]

Месеците

 


११ [अकरा]

महिने

 

 
януари
जानेवारी
jānēvārī
февруари
फेब्रुवारी
phēbruvārī
март
मार्च
mārca
 
 
 
 
април
एप्रिल
ēprila
май
मे
юни
जून
jūna
 
 
 
 
Това са шест месеца.
हे सहा महिने आहेत.
hē sahā mahinē āhēta.
януари, февруари, март,
जानेवारी, फेब्रुवारी, मार्च,
Jānēvārī, phēbruvārī, mārca,
април, май и юни.
एप्रिल, मे, जून.
ēprila, mē, jūna.
 
 
 
 
юли
जुलै
Julai
август
ऑगस्ट
ŏgasṭa
септември
सप्टेंबर
sapṭēmbara
 
 
 
 
октомври
ऑक्टोबर
ŏkṭōbara
ноември
नोव्हेंबर
nōvhēmbara
декември
डिसेंबर
ḍisēmbara
 
 
 
 
Това също са шест месеца.
हे सुद्धा सहा महिने आहेत.
hē sud'dhā sahā mahinē āhēta.
юли, август, септември,
जुलै, ऑगस्ट, सप्टेंबर
Julai, ŏgasṭa, sapṭēmbara
октомври, ноември и декември.
ऑक्टोबर, नोव्हेंबर, डिसेंबर.
ŏkṭōbara, nōvhēmbara, ḍisēmbara.
 
 
 
 


Латинският, един жив език?

Днес английският език е най-важният универсален език. Той се преподава по целия свят и е официален език на много нации. По-рано в историята, латинският е играел тази роля. Латинският език първоначално е бил говорен от Латините. Те са населявали Латиум, с център Рим. Езикът се разпространил заедно с разрастването на Римската империя. В древния свят латинският бил роден език на много хора. Те живеели в Европа, Северна Африка и Средния Изток. Но, разговорният латински език бил различен от класическия латински. Това бил езикът на простолюдието, и затова още се наличал Вулгарен Латински. В романизираните региони съществували различни диалекти. През Средновековието националните езици се развили именно от тези диалекти. Езиците, които произлезли от латинския са съвременните Романски езици. Сред тях се включват италианският, испанският и португалският. Френският и румънският също са базирани на латински. Но латинският никога не отмрял напълно. Той продължава да е важен търговски език чак до 19-ти век. И си остава езикът на образованите хора. Днес латинският е все така значим за науката. Много технически термини водят своето начало от латинския език. Освен това, латинският все още се преподава в училищата като чужд език. И университетите често очакват известни познания по латински. Така че латинският не е отмрял, въпреки че вече не се говори. Латинският преживява завръщане през последните години. Броят на желаещите да изучават латински език отново започва да се повишава. Той все още се счита за ключ към езиците и културите на много държави. Така че имайте смелостта да научите латински! Audaces fortuna adiuvat, Съдбата помага на смелите!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Есперанто принадлежи към универсалните езици. Универсалните езици са разработени и развити целенасочено, те следват план. В тях се смесват елементи от различни езици. Така максимално много хора могат да изучават универсални езици. Есперанто е представен за пръв път през 1887 във Варшава. Негов създател е лекарят Людвик Л. Заменхоф L. (псевдоним: д-р Есперанто, Надяващ се). Той открива основната причина за вражди в затрудненията при общуването. Ето защо е искал да създаде неутрален език, свързващ народите.

Днес есперанто е най-популярният универсален език в света. С него се свързват и много цели, като толерантност и човешки права. Есперанто е силно повлиян от индоевропейските езици. По-голямата част от речниковия състав например е с романски произход. Хора в повече от 120 страни изучават езика. Те се срещат редовно в дружества и на международни конференции. Научете есперанто и открийте нови приятели!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - маратхи за начинаещи