Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   franska   >   Innehållsförteckning


95 [nittiofem]

Konjunktioner 2

 


95 [quatre-vingt-quinze]

Conjonctions 2

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Sen när arbetar hon inte längre?
Sedan hon gift sig?
Ja, hon arbetar inte längre, sedan hon gift sig.
 
 
 
 
Sedan hon gift sig, arbetar hon inte längre.
Sedan de träffades, är de lyckliga.
Sedan de har fått barn, går de sällan ut.
 
 
 
 
När ringer hon?
Medan hon kör?
Ja, medan hon kör bil.
 
 
 
 
Hon ringer, medan hon kör bil.
Hon ser på TV, medan hon stryker.
Hon hör på musik, medan hon gör sina läxor.
 
 
 
 
Jag ser inget, när jag inte har några glasögon.
Jag förstår inget, när musiken är så högljudd.
Jag känner inga lukter, när jag är snuvig.
 
 
 
 
Vi tar en taxi, när det regnar.
Vi reser jorden runt, om vi vinner på lotto.
Vi börjar med maten, om han inte kommer snart.
 
 
 
 


Språken i europeiska unionen

Idag består den europeiska unionen av mer än 25 länder. I framtiden kommer till och med fler länder att tillhöra EU. En nytt land innebär ofta ett nytt språk också. För närvarande talas mer 20 olika språk i EU. Alla språk inom den europeiska unionen är likvärdiga. Denna variation av språk är fascinerande. Men den kan också leda till problem. Skeptiker tror att de många språken är ett hinder för EU. De hindrar ett effektivt samarbete. Många anser därför att det bör finnas ett gemensamt språk. Alla länder bör kunna kommunicera på detta språk. Men det är inte så lätt. Inget språk kan utnämnas till det officiella språket. De andra länderna skulle känna sig missgynnade. Och det finns inte ett verkligt neutralt språk i Europa… Ett konstgjort språk som esperanto skull inte heller fungera. Eftersom kulturen i ett land alltid återspeglas i språket. Därför vill inget land ge upp sitt språk. Länderna ser en del av sin identitet i språket. Språkpolitiken är en viktig punkt på EU:s agenda. Det finns till och med en kommissionär för flerspråkighet. EU har flest tolkar och översättare i hela världen. Ungefär 3.500 människor arbetar för att göra en överenskommelse möjlig. Icke desto mindre, kan inte alla dokument alltid översättas. Det skulle ta för lång tid och kosta alltför mycket. De flesta dokument översätts bara till ett fåtal språk. De många språken är en av de största utmaningarna för EU. Europa borde förenas, utan att förlora sina många identiteter!

Gissa språket!

______ska är modersmål för cirka 12 miljoner människor. Majoriteten av dessa människor bor i ______en och andra länder i sydöstra Europa. ______ska räknas till de sydslaviska språken. Det är nära besläktat med kroatiska och bosniska. Grammatiken och vokabulären är mycket lika. Därför är det lätt för serber, kroater och bosnier att förstå varandra. Det ______ska alfabetet innehåller 30 bokstäver. Var och en har ett distinkt uttal.

Man kan hitta paralleller till forntida tonspråk i intonationen. På kinesiska, till exempel, förändras tonhöjden av stavelserna med betydelsen. Det liknar ______skan. Men i det här fallet spelar endast tonhöjden av den accentuerade stavelsen en roll. Den starka böjningsspråkstrukturen är ett annat kännetecken för ______skan. Det betyder att substantiv, verb, adjektiv och pronomen alltid är böjda. Om du är intresserad av grammatiska strukturer, bör du definitivt lära dig ______ska!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - franska för nybörjare