Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Punjabi   >   Inhoudsopgave


74 [vierenzeventig]

iets vragen

 


ਘਾਹ

ਕੋਨ

 

 
Kunt u mijn haar knippen?
ਜੰਗਲੀ ਫੁੱਲ
kī tusīṁ mērē vāla kaṭa sakadē hō?
Niet te kort graag.
ਕ੍ਰੋਕਸ
Bahuta chōṭē nā karanā.
Iets korter graag.
ਡੈਫੋਡਿਲ
Thōṛhē hōra chōṭē kara di'ō.
 
 
 
 
Kunt u de foto’s ontwikkelen?
ਡੇਜ਼ੀ
Kī tusīṁ tasavīra khica sakadē hō?
De foto’s staan op CD.
ਪੀਲੇ ਫੁੱਲ
Tasavīrāṁ sīḍī vica hana.
De foto’s zitten in de camera.
ਫੁੱਲ
Tasavīrāṁ kaimarē vica hana.
 
 
 
 
Kunt u de klok repareren?
ਪੱਤੇ
Kī tusīṁ ghaṛī ṭhīka kara sakadē hō?
Het glas is gebroken.
ਅਨਾਜ
Kaca ṭuṭa gi'ā hai.
De batterij is leeg.
ਘਾਹ
Baiṭarī khālī hai.
 
 
 
 
Kunt u het hemd strijken?
ਵਿਕਾਸ
Kī tusīṁ kamīza nū praisa kara sakadē hō?
Kunt u de broek schoonmaken?
ਫੁੱਲ
Kī tusīṁ patalūna sāpha kara sakadē hō?
Kunt u de schoenen repareren?
ਬਗੀਚਾ
Kī tusīṁ jutī ṭhīka kara sakadē hō?
 
 
 
 
Kunt u mij een vuurtje geven?
ਲਿੱਲੀ
Kī tusīṁ mainū sulagā'uṇa la'ī kujha dē sakadē hō?
Heeft u een lucifer of een aansteker?
ਅਲਸੀ
Kī tuhāḍē kōla mācisa jāṁ lā'īṭara hai?
Heeft u een asbak?
ਖੁੰਬ
Kī tuhāḍē kōla rākhadānī hai?
 
 
 
 
Rookt u sigaren?
ਜੈਤੂਨ ਦਰੱਖਤ
Kī tusīṁ sigaraṭa pīndē hō?
Rookt u sigaretten?
ਤਾੜ ਦਾ ਦਰੱਖਤ
Kī tusīṁ sigaraṭa pīndē hō?
Rookt u pijp?
ਪੈਂਸੀ
Kī tusīṁ pā'īpa pīndē hō?
 
 
 
 
 


Leren en lezen

Leren en lezen horen bij elkaar. Dit geldt natuurlijk ook bij het leren van een vreemde taal. Wie een nieuwe taal goed wil leren, moet veel teksten lezen. Bij het lezen van buitenlandse literatuur gebruiken we volledige zinnen. Hierdoor kunnen onze hersenen woordenschat en grammatica in een context leren. Dat helpt hem de nieuwe inhoud goed op te slaan. Losse woorden zijn voor het geheugen veel moeilijker om te kunnen herinneren. We leren bij het lezen welk belang de woorden kunnen hebben. Hierdoor ontwikkelen wij een gevoel voor de nieuwe taal. De buitenlandse literatuur mag natuurlijk niet te zwaar zijn. Moderne korte verhalen of detectives boeken zorgen vaak voor vermaak. Kranten hebben als voordeel dat deze altijd actueel zijn. Ook kinderboeken en strips zijn goed voor het leren. De afbeeldingen maken het gemakkelijker om de nieuwe taal te begrijpen. Het maakt niet uit welke literatuur u kiest - het moet levendig zijn! Dat wil zeggen dat er veel gebeuren moet, zodat de taal varieert. Wie niets gevonden heeft, kan ook gebruik maken van speciale leerboeken. Er zijn veel boeken met eenvoudige teksten voor beginnelingen. Het is van groot belang dat u altijd een woordenboek gaat gebruiken tijdens het lezen. Zodra u een woord niet begrijpt, moet u het opzoeken. Onze hersenen worden door het lezen geactiveerd en leert snel nieuwe dingen. Het maakt een bestand aan voor alle woorden die u niet begrijpt. Zo kunt u het vaak gaan herhalen. Het helpt ook om onbekende woorden in de lectuur met kleur te markeren. Bij een volgende keer kunt u de woorden direct weer herkennen. Iedereen die dagelijks veel in een vreemde taal leest, boekt snel vooruitgang. Omdat onze hersenen de nieuwe taal snel leert imiteren. Het kan zijn dat u op een gegeven moment in de vreemde taal gaat denken...

Raad de taal!

______ wordt door meer dan 160 miljoen mensen gesproken. Het is slechts voor ongeveer 30 miljoen mensen de moedertaal. Dit komt omdat bijna 500 verschillende etnische groepen in ********ë leven. Deze spreken 250 verschillende talen, die onderverdeeld zijn in vele dialecten. Dergelijke taalverscheidenheid kan uiteraard leiden tot problemen. Het huidige ______ werd daarom als een gestandaardiseerde nationale taal geïntroduceerd. Het wordt naast de moedertaal in alle scholen onderwezen. ______ behoort tot de Austronesische taalfamilie.

Met het Maleis is het nauw verwant, beide talen zijn vrijwel identiek. ______ leren heeft vele voordelen. De regels van de grammatica zijn niet erg ingewikkeld. Ook de spelling is niet moeilijk. De uitspraak kan worden gebaseerd op de spelling. Veel ______e woorden zijn afgeleid uit andere talen, en dat vergemakkelijkt het leren. En binnenkort zal ______ één van de belangrijkste talen ter wereld worden!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Punjabi voor beginners