Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Punjabi   >   Inhoudsopgave


56 [zesenvijftig]

Gevoelens

 


ਜੱਜ

ਕਿਸ਼ਤੀ ਚਾਲਕ

 

 
zin hebben
ਜਾਦੂਗਰ
cagā hōṇā
Wij hebben zin.
ਪੁਰਸ਼ ਵਿਦਿਆਰਥੀ
sāḍī ichā hai.
Wij hebben geen zin.
ਮੈਰਾਥਾਨ ਦੌੜਾਕ
Sāḍī kō'ī ichā nahīṁ hai.
 
 
 
 
bang zijn
ਸੰਗੀਤਕਾਰ
Ḍara lagaṇā
Ik ben bang.
ਸਾਧਵੀ
mainū ḍara lagadā hai.
Ik ben niet bang.
ਕਿੱਤਾ
Mainū ḍara nahīṁ lagadā.
 
 
 
 
tijd hebben
ਅੱਖ ਚਿਕਿਤਸਕ
Vakata hōṇā
Hij heeft tijd.
ਆਪਟੀਸ਼ੀਅਨ
usadē kōla vakata hai.
Hij heeft geen tijd.
ਚਿੱਤਰਕਾਰ
Usadē kōla vakata nahīṁ hai.
 
 
 
 
zich vervelen
ਅਖ਼ਬਾਰ ਵਾਲਾ
Aka jāṇā
Zij verveelt zich.
ਫੋਟੋਗ੍ਰਾਫਰ
uha aka ga'ī hai.
Zij verveelt zich niet.
ਸਮੁੰਦਰੀ ਡਾਕੂ
Uha nahīṁ akī hai.
 
 
 
 
honger hebben
ਪਲੰਬਰ
Bhukha lagaṇā
Hebben jullie honger?
ਪੁਲੀਸ
kī tuhānū bhukha lagī hai?
Hebben jullie geen honger?
ਕੁਲੀ
Kī tuhānū bhukha nahīṁ lagī?
 
 
 
 
dorst hebben
ਕੈਦੀ
Pi'āsa lagaṇā
Zij hebben dorst.
ਸੈਕਰੇਟਰੀ
uhanāṁ nū pi'āsa lagī hai.
Zij hebben geen dorst.
ਜਾਸੂਸ
Uhanāṁ nū pi'āsa nahīṁ lagī.
 
 
 
 
 


Geheime talen

Met talen willen we anderen vertellen wat we denken en voelen. Begrip is dan ook de belangrijkste taak van de taal. Soms willen mensen maar niet door iedereen begrepen worden. Dan verzinnen ze geheime talen. Geheime talen worden door mensen al voor duizenden jaren gefascineerd. Julius Caesar had bijvoorbeeld zijn eigen geheime taal. Hij ging gecodeerde berichten naar alle gebieden van zijn rijk versturen. Zijn vijanden konden de gecodeerde berichten niet lezen. Geheime talen zijn een beschermde communicatie. Door de geheime taal kunnen we ons van anderen onderscheiden. We laten zien dat we bij een exclusieve groep behoren. Waarom we geheime talen gebruiken, heeft verschillende redenen. Liefdesbrieven worden te allen tijde gecodeerd geschreven. Ook bepaalde beroepen hebben hun eigen taal. Zo zijn er talen voor magiërs, dieven en handelaren. Meestal worden geheime talen ook voor politieke doeleinden gebruikt. In bijna elke oorlog werden geheime talen ontwikkeld. Militaire en geheime diensten hebben hun eigen geheime taal experts. In de wetenschap heet de codering cryptologie. Moderne codes zijn gebaseerd op ingewikkelde wiskundige formules. Ze zijn heel moeilijk te ontcijferen. Zonder gecodeerde taal zou ons leven ondenkbaar zijn. Overal werkt men momenteel met gecodeerde gegevens. Credit card en e-mails werken allemaal met codes. Vooral kinderen vinden geheimtalen spannend. Ze vinden het heerlijk om met hun vrienden geheime berichten te delen. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn geheime talen zelfs nuttig ... Ze gaan de creativiteit en gevoel voor taal bevorderen!

Raad de taal!

______ behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal uit deze groep nauw verbonden. We weten nog niet hoe ______ precies ontstaan is. Het wordt tegenwoordig voornamelijk in *****ië en Kosovo gesproken. Voor ongeveer 6 miljoen mensen is het de moedertaal. De ******se taal is verdeeld in twee grote dialectgroepen. De Shkumbin rivier vormt de scheidslijn tussen de noordelijke en zuidelijke dialect. Op een paar punten onderscheiden deze twee zich sterk van elkaar.

De geschreven ******se taal werd pas in de 20e eeuw vastgesteld. De taal werd geschreven met Latijnse letters. De grammatica lijkt deels op het Grieks en Roemeens. Het loopt ook parallel met Zuid-Slavische talen. Al deze overeenkomsten moeten door contactsituaties zijn ontstaan. Iedereen die geïnteresseerd is in talen moet zeker ______ leren! Het is namelijk een unieke taal!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Punjabi voor beginners