Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   панджабски   >   Съдържание


83 [осемдесет и три]

Минало време 3

 


ਦਵਾਈ

ਗਰਭ-ਅਵਸਥਾ

 

 
звъня / обаждам се по телефона
ਰੇਜ਼ਰ
ṭailīphōna karanā
Аз звънях по телефона.
ਸ਼ੇਵ
maiṁ ṭailīphōna kītā hai.
Говорих по телефона през цялото време.
ਸ਼ੇਵਿੰਗ ਬਰੱਸ਼
Maiṁ bāra – bāra ṭailīphōna kītā hai.
 
 
 
 
Питам
ਨੀਂਦ
Puchaṇā
Аз питах.
ਸਿਗਰਟਨੋਸ਼
maiṁ puchi'ā hai.
Аз постоянно питах.
ਸਿਗਰਟਨੋਸ਼ੀ ਪ੍ਰਤੀਬੰਧ
Maiṁ bāra – bāra puchi'ā hai.
 
 
 
 
Разказвам
ਸਨ-ਸਕਰੀਨ
Suṇā'uṇā
Аз разказвах.
ਸ੍ਵੈਬ (ਗਿੱਲਾ ਸਪੌਂਜ)
maiṁ suṇā'i'ā hai.
Аз разказах цялата история.
ਟੁੱਥਬ੍ਰਸ਼
Maiṁ pūrī kahāṇī suṇā'ī hai.
 
 
 
 
Уча
ਟੁੱਥਪੇਸਟ
Sikhaṇā
Аз учих.
ਟੁੱਥਪਿੱਕ
maiṁ sikhi'ā hai.
Аз учих цяла вечер.
ਸ਼ਿਕਾਰ
Maiṁ sārī śāma sikhi'ā hai.
 
 
 
 
Работя
ਤੱਕੜੀ
Kama karanā
Аз работих.
ਵ੍ਹੀਲਚੇਅਰ
maiṁ kama kītā hai.
Аз работих цял ден.
ਏਅਰ ਫਿਲਟਰ
Maiṁ pūrā dina kama kītā hai.
 
 
 
 
Ям
ਖਰਾਬ ਹੋਣਾ
Khāṇā
Аз ядох.
ਕੈਂਪਰ
maiṁ khādhā hai.
Аз изядох всичката храна.
ਕਾਰ ਬੈਟਰੀ
Maiṁ sārā bhōjana khā li'ā hai.
 
 
 
 
 


Историята на лингвистиката

Езиците винаги са очаровали човечеството. Следователно историята на лингвистиката е много дълга. Лингвистика е системното изучаване на езика. Още преди хиляди години хората са размишлявали върху езика. По този начин различните култури разработили различни системи. В резултат на това се появили различни описания на езиците. Днешната лингвистика се основава най-вече на древни теории. Много традиции са установени в Гърция, в частност. Най-старата известна разработка за езика е от Индия, обаче. Тя е написана преди 3000 години от граматика Сакатаяна. В древни времена, философи като Платон са се занимавали с езиците. По-късно римските автори доразвили своите теории. През 8-ми век арабите също разработили свои собствени традиции. Дори още тогава, техните произведения демонстрират точни описания на арабския език. В днешно време хората особено се вълнуват от въпроса за произхода на езиците. Учените силно се интересуват от историята на езика. През 18-ти век, хората започнали да сравняват езиците помежду им. Те искали да разберат как езиците се развиват. По-късно се концентрирали върху езиците като система. Въпросът за това как езиците функционират бил фокусна точка за тях. Днес в рамките на лингвистиката съществуват голям брой философски школи. Много нови дисциплини са разработени от петдесетте години насам. Те са отчасти силно повлияни от други науки. Примери за това са психолингвистиката и междукултурното общуване. По-новите лингвистични философски школи са много специализирани. Един пример за това е феминистката лингвистика. Така че историята на лингвистиката продължава... Докато има езици , човек ще ги размишлява върху тях!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Маратхи принадлежи към индоиранските езици. Говори се в Западна и Централна Индия. За повече от 70 милиона души маратхи е майчин език. С това той се спада към 20-те най-говорими езика в света. Маратхи се пише със същата азбука, която се използва и за хинди. В тази буквена азбука всеки писмен знак представлява точно един звук. Съществуват 12 гласни и 36 съгласни. Числата са сравнително сложни.

От 1 до 100 за всяко число има отделна дума. Ето защо всяко число се учи отделно. Маратхи се разделя на 42 различни диалекта. Всички те разказват много за развитието на езика. Друга характерна черта на маратхи е неговата дълга литературна традиция. Съществуват текстове, които са над 1000 години. Който се интересува от историята на Индия, трябва да се занимава с маратхи!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - панджабски за начинаещи