Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   панджабски   >   Съдържание


9 [девет]

Дните на седмицата

 


ਸੇਲ ਬੋਟ

ਸੇਲਿੰਗ ਸ਼ਿਪ

 

 
понеделник
ਆਕਾਰ
sōmavāra
вторник
ਸਕੀਅ ਕੋਰਸ
magalavāra
сряда
ਕੁੱਦਣ ਵਾਲੀ ਰੱਸੀ
budhavāra
 
 
 
 
четвъртък
ਸਨੋਅ ਬੋਰਡ
vīravāra
петък
ਸਨੋਅ ਬੋਰਡਰ
śukaravāra
събота
ਖੇਡਾਂ
śanīvāra
 
 
 
 
неделя
ਸਕਵੈਸ਼ ਖਿਡਾਰੀ
aitavāra
седмица
ਤਾਕਤ ਸਿਖਲਾਈ
haphatā
от понеделник до неделя
ਖਿੱਚਣਾ
sōmavāra tōṁ aitavāra taka.
 
 
 
 
Първият ден е понеделник.
ਸਰਫ਼ ਬੋਰਡ
Pahilā dina sōmavāra hudā hai.
Вторият ден е вторник.
ਸਰਫ਼ਰ
Dūjā dina magalavāra hudā hai.
Третият ден е сряда.
ਸਰਫਿੰਗ
Tījā dina budhavāra hudā hai.
 
 
 
 
Четвъртият ден е четвъртък.
ਟੇਬਲ ਟੈਨਿਸ
Cauthā dina vīravāra hudā hai.
Петият ден е петък.
ਟੇਬਲ ਟੈਨਿਸ ਗੇਂਦ
Pajavāṁ dina śukaravāra hudā hai.
Шестият ден е събота.
ਨਿਸ਼ਾਨਾ
Chēvāṁ dina śanīvāra hudā hai.
 
 
 
 
Седмият ден е неделя.
ਟੀਮ
Satavāṁ dina aitavāra hudā hai.
Седмицата има седем дни.
ਟੈਨਿਸ
Haphatē vica sata dina hudē hana.
Ние работим само пет дни.
ਟੈਨਿਸ ਗੇਂਦ
Asīṁ kēvala paja dina kama karadē hāṁ.
 
 
 
 
 


Изкуственият език Есперанто

Английският е най-важният универсален език на нашето време. Предполага се, че всеки трябва да може да общува на него. Но останалите езици също искат да достигнат този статус. Например изкуствените езици. Изкуствените езици специално се създават и развиват. Т.е. те се моделират по определен план. При изкуствените езици се смесват елементи от различни езици. По този начин те би трябвало лесно да се научават от възможно най-голям брой хора. Целта при всеки изкуствен език е международно общуване. Най-добре познатият изкуствен език е Есперанто. Той е представен за пръв път през 1887 г. във Варшава. Негов изобретател е художника Лудвиг Л. Заменхоф. Той бил убеден, че основната причина за (социалните) размирици се крие в проблемите с общуването. Именно затова той решил да създаде един език, който да обедини хората. Чрез него хората би трябвало да общуват помежду си като равни. Псевдонимът на доктора бил Доктор Есперанто, т.е. "Надяващият се". Това показва колко много той е вярвал в своята мечта. Но идеята за универсално разбирателство е много по-стара. В наши дни са разработени множество изкуствени езици. Те се свързват с цели като толерантност и човешки права. Днес хора от над 120 държави владеят отлично Есперанто. Но съществуват и критики към този изкуствен език. Например около 70% от лексиката е заета от Романските езици. И Есперанто също така отчетливо е формиран по модела на Индоевропейските езици. Говорещите на Есперанто обменят мисли и идеи на конгреси и по клубове. Редовно се организират срещи и лекции. Така че, готови ли сте за малко Есперанто? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Американският английски принадлежи към западногерманските езици. Подобно на канадския английски той е северноамерикански английски диалект. Той е майчин език на около 300 милиона души. С това е най-широко разпространената разновидност на английския език. Той е много подобен на британския английски. Хората, говорещи двете разновидности, безпроблемно могат да общуват помежду си. Само ако двете страни говорят силни диалекти, комуникацията става по-трудна. Все пак съществуват някои съществени различия между двете разновидности.

Те са свързани преди всичко с произношението, речниковия състав и правописа. В някои случаи има отклонения също в граматиката и пунктуацията. В сравнение с британския английски значението на американския английски нараства. Това се дължи главно на голямото влияние на северноамериканската кино- и музикална индустрия. Тя изнася своя език в продължение на десетилетия в цял свят. Дори Индия и Пакистан, някога британски колонии, приемат днес американизми ... Научете американски английски, той е най-влиятелният език в света!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - панджабски за начинаещи