Learn Languages Online!

Home  >   50languages.com   >   српски   >   маратхи   >   Садржај


78 [седамдесет и осам]

Придеви 1

 


७८ [अठ्ठ्याहत्तर]

विशेषणे १

 

 
стара жена
म्हातारी स्त्री
mhātārī strī
дебела жена
लठ्ठ स्त्री
laṭhṭha strī
радознала жена
जिज्ञासू स्त्री
jijñāsū strī
 
 
 
 
ново ауто
नवीन कार
navīna kāra
брзо ауто
वेगवान कार
vēgavāna kāra
удобно ауто
आरामदायी कार
ārāmadāyī kāra
 
 
 
 
плава хаљина
नीळा पोषाख
nīḷā pōṣākha
црвена хаљина
लाल पोषाख
lāla pōṣākha
зелена хаљина
हिरवा पोषाख
hiravā pōṣākha
 
 
 
 
црна торба
काळी बॅग
kāḷī bĕga
смеђа торба
तपकिरी बॅग
tapakirī bĕga
бела торба
पांढरी बॅग
pāṇḍharī bĕga
 
 
 
 
драги људи
चांगले लोक
cāṅgalē lōka
културни људи
नम्र लोक
namra lōka
интересантни људи
इंटरेस्टिंग / वैशिष्टपूर्ण लोक
iṇṭarēsṭiṅga/ vaiśiṣṭapūrṇa lōka
 
 
 
 
драга деца
प्रेमळ मुले
prēmaḷa mulē
безобразна деца
उद्धट मुले
ud'dhaṭa mulē
добра деца
सुस्वभावी मुले
susvabhāvī mulē
 
 
 
 


Компјутер је у стању да реконструише речи које је чуо

Човек већ одавно машта о томе да чита туђе мисли. Свако је у једном тренутку пожелео да може да прочита мисли неке особе. Но овај сан се још увек није остварио. Чак ни уз помоћ модерне технологије нисмо у стању да читамо мисли. То што други мисле остаје тајна. Зато можемо препознати шта други чују! Доказ за ово налазимо у научним експериментима. Научницима је пошло за руком да реконструишу речи које су чули. У ту сврху је вршена анализа можданих таласа испитаника. Када нешто чујемо, мозак постаје активан. Он мора прерадити садржај који је чуо. У том процесу долази до стварања једног одређеног облика активности. Ту активност можемо забележити уз помоћ електрода. Тај запис се такође може даље прерађивати. Уз помоћ компјутера може се преводити у звучни облик. На овај начин се се реч која се чује може препознати. Овај принцип функционише са свим речима. Свака реч коју чујемо производи одређени сигнал. Тај сигнал увек има везе са звучањем речи. Сада га "само" треба превести у звучни сигнал. Уколико нам је облик речи познат, знамо и о којој се речи ради. У експерименту су испитаници слушали и праве и измишљене речи. Значи, део ријечи које су се чуле није постојао. Упркос томе и оне су се могле реконструисати. Компјутер може изговарати тако препознате речи. Такође је могуће приказати их на монитору. Научници се надају да ће ускоро бити у могућности да боље разумеју језичке сигнале. Тако се сан о читању мисли наставља ...

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Каталонски спада у породицу романских језика. У блиском је сродству са шпанским, француским и италијанским. Говори се у Андори, у шпанској регији Каталонији и на Балеарским острвима. Каталонски се говори и у деловима Арагона и Валенције. Укупно око 12 милиона људи говори или разуме каталонски. Језик је настао између 8. и 10. века у подручју Пиринеја. Територијалним освајањима се затим проширио на југ и исток. Важно је знати да каталонски није дијалекат шпанског.

Развио се из вулгарног латинског и важи за посебан језик. Шпанци или Латиноамериканци га значи не разумеју аутоматски. Многе структуре каталонског су сличне онима у другим романским језицима. Међутим, има и неколико посебности које се на појављују у другим језицима. Говорници каталонског су веома поносни на свој језик. И политика се већ неколико деценија активно заузима за каталонски. Учите каталонски, овај језик има будућност!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - маратхи за почетнике