Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   franska   >   Innehållsförteckning


97 [nittiosju]

Konjunktioner 4

 


97 [quatre-vingt-dix-sept]

Conjonctions 4

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Han somnade, fast TV-apparaten var på.
Han stannade kvar, fast det redan var sent.
Han kom inte, fast vi hade gjort upp en tid.
 
 
 
 
TV-apparaten var på. Trots det hade han somnat.
Det var redan sent. Trots det hade han stannat kvar.
Vi hade gjort upp en tid. Trots det kom han inte.
 
 
 
 
Trots att han inte har körkort, kör han bil.
Trots att det är halt, kör han fort.
Trots att han är berusad, cyklar han.
 
 
 
 
Han har inget körkort. Trots det kör han bil.
Det är halkigt. Trots det kör han så fort.
Han är berusad. Trots det cyklar han.
 
 
 
 
Hon hittar inget arbete, trots att hon har studerat.
Hon går inte till läkaren, trots att hon har ont.
Hon köper en bil, trots att hon inte har några pengar.
 
 
 
 
Hon har studerat. Trots det hittar hon inget arbete.
Hon har ont. Trots det går hon inte till doktorn.
Hon har inga pengar. Trots det köper hon sig en bil.
 
 
 
 


Ungdomar lär sig annorlunda än äldre

Barn lär sig språk relativt snabbt. Det tar vanligtvis längre tid för vuxna. Men barn lär sig inte bättre än vuxna. De lär sig bara annorlunda. Vid språkinlärning har hjärnan en hel del att göra. Den måste lära sig flera saker samtidigt. När en person lär sig ett språk är det inte tillräckligt att bara tänka på det. Han måste lära sig hur man säger de nya orden. Därför måste talorganen lära sig nya rörelser. Hjärnan måste också lära sig att reagera på nya situationer. Det är en utmaning att kommunicera på ett främmande språk. Men vuxna lär sig språk på olika sätt under varje period av livet. Vid 20 till 30 års ålder har människor fortfarande en inlärningsrutin. Skola och studerande är inte så avlägset. Därför är hjärnan vältränad. Till följd därav kan den lära sig främmande språk på mycket hög nivå. Människor mellan 40 och 50 års ålder har redan lärt sig en hel del. Deras hjärna vinner på denna erfarenhet. Den kan kombinera nytt innehåll med gammal kunskap. Vid den här åldern lär den sig bäst de saker den redan känner till. Det är, till exempel, språk som liknar språk de lärt sig tidigare i livet. Vid 60 till 70 års ålder har människor vanligtvis gott om tid. De kan öva ofta. Det är särskilt viktigt när det handlar om språk. Äldre människor lär sig, i synnerhet, väl att skriva på främmande språk, till exempel. Man kan lära sig med framgång i alla åldrar. Hjärnan kan fortfarande bilda nya nervceller efter puberteten. Och den tycker om att göra det…

Gissa språket!

Slovenska räknas till de sydslaviska språken. Det är modersmål för cirka 2 miljoner människor. Dessa människor bor i Slovenien, Kroatien, Serbien, Österrike, Italien och Ungern. Slovenska liknar på många sätt tjeckiska och slovakiska. Många influenser från serbo-kroatiska kan också ses. Fastän Slovenien är ett litet land, finns det många olika dialekter där. Detta beror på det faktum att språkregionen ser tillbaka på en brokig historia. Detta visar sig också i vokabulären, eftersom den innehåller många utländska termer.

Slovenska skrivs med latinska bokstäver. Grammatiken särskiljer sex kasus och tre genus. Det finns två officiella fonologier i uttalet. En av dem skiljer just mellan höga och låga ljud. En annan egenhet i språket är dess ålderdomliga struktur. Slovener har alltid varit mycket öppna med respekt för andra språk. Så desto lyckligare blir de när någon intresserar sig för deras språk!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - franska för nybörjare