Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   норвежки   >   Съдържание


94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

 


94 [nittifire]

Konjunksjoner 1

 

 

 Кликнете върху текста! arrow
  
Чакай, докато дъждът престане.
Чакай, докато свърша.
Чакай, докато той се върне.
 
 
 
 
Ще чакам, докато косата ми изсъхне.
Ще чакам, докато филмът свърши.
Ще чакам, докато светофарът светне зелено.
 
 
 
 
Кога заминаваш на почивка?
Още преди лятната ваканция?
Да, още преди да започне лятната ваканция.
 
 
 
 
Поправи покрива, преди да започне зимата.
Измий си ръцете, преди да седнеш на масата.
Затвори прозореца, преди да излезеш.
 
 
 
 
Кога ще се върнеш вкъщи?
След часовете?
Да, след като свършат часовете.
 
 
 
 
След като претърпя злополука, той не можеше да работи повече.
След като си беше загубил работата си, той замина за Америка.
След като замина за Америка, той забогатя.
 
 
 
 


Как да учим два езика едновременно

Чуждите езици стават все по-важни днес. Много хора вече учат чужди езици. По света, обаче, има множество интересни езици. Поради това много хора учат няколко езика едновременно. Това обикновено не е проблем, ако децата растат двуезични. Мозъкът им научава и двата езика автоматично. Когато станат по-големи, те разбират кое съдържание към кой език принадлежи. Двуезичните хора познават типичните характеристики и на двата езика. Но при възрастните е различно. Те не могат да научат два езика едновременно толкова лесно. Тези, които учат два езика едновременно трябва да следват някои правила. На първо място, важно е да се сравняват двата езика помежду си. Езиците от едно и също езиково семейство често пъти са твърде сходни. Това може да доведе до тяхното смесване. Затова е разумно да се анализират внимателно и двата езика. Например, можете да направите списък. В него можете да записвате приликите и разликите. По този начин мозъкът ще е принуден да работи с двата езика интензивно. Той ще може по-добре да си спомня какви са особеностите на двата езика. Трябва също да изберете отделни цветове и папки за всеки език. Това помага за ясното разграничаване на езиците един от друг. Но когато човек учи несходни езици, ситуацията е различна. Няма опасност от смесване на два твърде различни езика. В този случай има опасност от сравняване на езиците един с друг! Би било по-добре ако съпоставяте езиците с родния си език, обаче. Когато мозъкът разпознава контраста, той ще се учи по-ефективно. Важно е, също така, двата езика да се учат с еднаква интензивност. Въпреки това, теоретично за мозъка няма значение колко езика учи...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Шведският принадлежи към северногерманските езици. Той е майчин език на повече от 8 милиона души. Говори се в Швеция и отчасти във Финландия. Шведите могат да общуват с норвежците сравнително безпроблемно. Дори съществува смесен език, който съчетава елементи от двата езика. И с датчаните може да се общува, ако се говори ясно. Шведската азбука има 29 букви. Характерна за шведския е изразената звукова система.

Дългите и късите гласни определят смисъла на думата. Височината на тона също e определяща в шведския. Шведските думи и фрази по принцип са доста кратки. Словоредът следва установени правила. Граматиката не е много сложна. Структурите са подобни на тези в английски език. Учете шведски, езикът въобще не е труден!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - норвежки за начинаещи