Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   норвежки   >   Съдържание


89 [осемдесет и девет]

Повелително наклонение 1

 


89 [åttini]

Imperativ 1

 

 

 Кликнете върху текста! arrow
  
Ти си толкова мързелив – не бъди толкова мързелив!
Ти спиш до толкова късно – не спи до толкова късно!
Ти идваш толкова късно – не идвай толкова късно!
 
 
 
 
Ти се смееш толкова силно – не се смей толкова силно!
Ти говориш толкова тихо – не говори толкова тихо!
Ти пиеш твърде много – не пий толкова много!
 
 
 
 
Ти пушиш твърде много – не пуши толкова много!
Ти работиш толкова много – не работи толкова много!
Ти караш толкова бързо – не карай толкова бързо!
 
 
 
 
Станете, господин Мюлер!
Седнете, господин Мюлер!
Останете на мястото си, господин Мюлер!
 
 
 
 
Имайте търпение!
Не бързайте!
Почакайте един момент!
 
 
 
 
Бъдете внимателни!
Бъдете точни!
Не бъдете глупави!
 
 
 
 


Китайският език

Китайския език има най-много говорещи в света. Въпреки това, няма един единствен китайски език. Съществуват няколко китайски езика. Всички те спадат към Китайско-Тибетското езиково семейство. Общо около 1,3 млрд. души говорят китайски език. По-голямата част от тези хора живеят в Китайската народна република и Тайван. Има много страни с китайско-говорящи малцинства. Най-големият китайски език е книжовният китайски. Този стандартизиран език на висшата класа още се нарича Мандарин. Мандарин е официалният език на Китайската народна република. Другите китайски езици често само се третират като диалекти. Мандарин се говори също и в Тайван и Сингапур. Манадрин е родният език на 850 милиона души. Той е разбираем за почти всички китайско-говорящи хора, обаче. Поради тази причина, говорещите на различни диалекти го използват за общуване. Всички китайци използват обща писмена форма. Китайската писмена форма е на възраст между 4000 и 5000 години. С това, китайският език има най-дългата литературна традиция. Други азиатски култури също са заели китайската писмена форма. Китайските йероглифи са по-трудни, отколкото буквени системи. Говоримият китайски, обаче, не е толкова сложен. Граматиката може да се научи сравнително лесно. Поради това, учащите могат да постигнат добър напредък сравнително бързо. И все повече и повече хора искат да учат китайски! Като чужд език, той става все по- значим. В наши дни китайските езици вече се предлагат навсякъде. Имайте смелостта да го научите сами! Китайският ще бъде езикът на бъдещето...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Полския принадлежи към западнославянските езици. Той е майчин език на повече от 45 милиона души. Те живеят предимно в Полша и в някои страни от Източна Европа. Но полски емигранти са разпространили езика си и на други континенти. По света има около 60 милиона души, които говорят полски. С това след руския той е най-говоримият славянски език. Полският е тясно свързан с чешкия и словашкия. Съвременният полски книжовен език се е развил от различни диалекти.

Днес те почти не съществуват, тъй като повечето поляци използват официалния език. Полската азбука се основава на латиницата и има 35 букви. Ударението се поставя винаги върху предпоследна сричка на думата. В граматиката съществуват седем падежа и три рода. Почти всяко окончание на дума е признак за склонение или спрежение. Това не прави полския лесен за изучаване ... Но скоро ще бъде един от най-важните езици в Европа!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - норвежки за начинаещи