Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   franska   >   Innehållsförteckning


86 [åttiosex]

Fråga – förfluten tid 2

 


86 [quatre-vingt-six]

Questions – Passé 2

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Vilken slips hade du på dig?
Vilken bil har du köpt?
Vilken tidning har du prenumererat på?
 
 
 
 
Vem har du sett?
Vem har du träffat?
Vem har du känt igen?
 
 
 
 
När har ni gått upp?
När har ni börjat?
När har ni slutat?
 
 
 
 
Varför har ni vaknat?
Varför blev ni lärare?
Varför har ni tagit en taxi?
 
 
 
 
Vart kommer ni ifrån?
Vart har ni gått?
Var har ni varit?
 
 
 
 
Vem har du hjälpt?
Vem har du skrivit till?
Vem har du svarat?
 
 
 
 


Tvåspråkighet förbättrar hörseln

Människor som talar två språk hör bättre. De skiljer mer exakt mellan olika ljud. En amerikansk studie har kommit till denna slutsats. Forskarna testade många tonåringar. En del av försökspersonerna växte upp tvåspråkiga. Dessa tonåringar talade engelska och spanska. Den andra delen av försökspersonerna talade bara engelska. Ungdomarna fick lyssna på en särskild stavelse. Det var stavelsen "da". Den tillhörde inte något av språken. Stavelsen spelades upp för försökspersonerna, som använde hörlurar. Samtidigt mättes deras hjärnaktivitet med elektroder. Efter detta test fick tonåringarna lyssna på stavelsen igen. Men den här gången fick de även höra många störande ljud. Det var olika röster, som sa meningslösa meningar. De tvåspråkiga personerna reagerade mycket starkt på stavelsen. Deras hjärnor visade en hel del aktivitet. De kunde identifiera stavelsen exakt, med och utan störande ljud. De enspråkiga personerna var inte särskilt framgångsrika. Deras hörsel var inte lika bra som de tvåspråkigas. Experimentets resultat överraskade forskarna. Fram till dess visste man bara att musiker hade ett särskilt bra öra. Men det verkar som om tvåspråkighet också tränar örat. Tvåspråkiga människor konfronteras ständigt med olika ljud. Därför måste deras hjärna utveckla nya förmågor. De lär sig att urskilja olika språkliga stimulanser. Forskarna testar nu hur språkkunskaper påverkar hjärnan. Kanske kan hörseln även vara till fördel för en person som lär sig språk senare i livet…

Gissa språket!

______ är ett nordgermanskt språk. Det är modersmål för ungefär 5 miljoner människor. Det exceptionella med ______ är att det består av två standardformer: Bokmål och ny*****. Det vill säga att det finns två erkända ______ språk. De används båda likvärdigt i administration, skola och media. Länge kunde ett standardspråk inte etableras på grund av landets storlek. Så dialekterna stannade kvar och utvecklades oberoende av varandra.

Men varje norrman förstår alla lokala dialekter såväl som de båda officiella språken. Det finns inga fasta regler för *****t uttal. Det beror på att båda standardformerna först och främst skrivs. Typiskt är det en lokal dialekt som talas. ______ är mycket likt danska och svenska. De som talar dessa språk kan relativt lätt kommunicera med varandra. ______ är ett mycket intressant språk. Och du kan välja vilken ______ du vill lära dig!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - franska för nybörjare