Learn Languages Online!
previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

Home  >   50languages.com   >   српски   >   дански   >   Садржај


5 [пет]

Земље и језици

 


5 [fem]

Lande og sprog

 

 

 Кликните на текст! arrow
  
Џон је из Лондона.
Лондон је у Великој Британији.
Он говори енглески.
 
 
 
 
Марија је из Мадрида.
Мадрид је у Шпанији.
Она говори шпански.
 
 
 
 
Петер и Марта су из Берлина.
Берлин је у Немачкој.
Говорите ли обоје немачки?
 
 
 
 
Лондон је главни град.
Мадрид и Берлин су такође главни градови.
Главни градови су велики и бучни.
 
 
 
 
Француска је у Европи.
Египат је у Африци.
Јапан је у Азији.
 
 
 
 
Канада је у Северној Америци.
Панама је у Средњој Америци.
Бразил је у Јужној Америци.
 
 
 
 

previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

Језици и дијалекти

Број језика на свету креће се између шест и седам хиљада.;ада. Разуме с да је број дијалеката далеко већи. Али у чему је разлика између језика и дијалекта? Дијалекти увијек имају јасан локални призвук.;. Према томе, они спадају у регионалне језичке варијетете. Тиме су дијалекти језички облици са најмањим географским дометом. По правилу, њима се само говори, а не пише. Они сачињавају сопстевни језички систем. И имају сопствена правила. Теоретски, сваки језик може имати велики број дијалеката. Сви дијалекти спадају у стандардни језик једне земље. Такав стандардни језик разумеју сви људи дате земље. Њиме се могу споразумевати говорници најразличитијих дијалеката. Скоро сви дијалекти све више губе на значају. У градовима скоро да се уопште не говоре. На послу се такође говори стандардним језиком. Из тог разлога се они који се служе дијалектом често сматрају простим или необразованим. А ипак, на дијалекте наилазимо на свим друштвеним нивоима. Према томе, људи који се служе дијалектом нису ништа мање интелигентни оk Сасвим супротно! Они који говоре дијалектом имају пуно предности. На пример на часовима језика. Њима је познато да постоје различите лингвистичке форме. А научили су да се брзо пребацују са једног језичког стила на други. Зато се може рећи да су они који се служе дијалектом компетентнији када су у питању варијације. Они поседују осећај за то који језички стил одговара одређеној ситуацији. Ова чињеница је и научно доказана. Према томе: будите храбри и користите дијалект.

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Бугарски спада у јужнословенске језике. Око 10 милиона људи говори бугарски. Већина њих живи наравно у Бугарској. Али и у другим земљама се говори бугарски. Ту спадају на пример Украјина и Молдавија. Бугарски је један од најстаријих документованих словенских језика. И има пуно посебности. Упадљива је, на пример, сличност с албанским и румунским.

Оба ова језика не спадају у словенске језике. Па ипак има пуно паралела. Зато се сви ови језици називају и балкански језици. Имају пуно заједничких црта, иако међусобно нису сродни. Бугарски глаголи могу имати изузетно пуно облика. У бугарском такође не постоји инфинитив. Ко жели да учи овај занимљиви језик, веома брзо ће открити пуно нових ствари!

previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3: 100 lessons  | Free Android app | Free iPhone app

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - дански за почетнике