Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Litouws   >   Inhoudsopgave


93 [drieënnegentig]

Bijzinnen met of

 


93 [devyniasdešimt trys]

Šalutiniai sakiniai su ar

 

 

 Klik op de tekst! arrow
  
Ik weet niet of hij van me houdt.
Ik weet niet of hij terugkomt.
Ik weet niet of hij me belt.
 
 
 
 
Of hij wel van me houdt?
Of hij wel terugkomt?
Of hij me wel belt?
 
 
 
 
Ik vraag me af of hij aan me denkt.
Ik vraag me af of hij een ander heeft.
Ik vraag me af of hij liegt.
 
 
 
 
Of hij wel aan me denkt?
Of hij misschien een ander heeft?
Of hij wel de waarheid spreekt?
 
 
 
 
Ik betwijfel of hij me echt mag.
Ik betwijfel of hij mij schrijft.
Ik betwijfel of hij met mij trouwt.
 
 
 
 
Of hij me wel echt mag?
Of hij me wel schrijft?
Of hij wel met me trouwt?
 
 
 
 


Hoe leren de hersenen grammatica?

Als baby's beginnen wij onze moedertaal leren. Dit gebeurt geheel automatisch. We merken er niets van. Onze hersenen moeten echter bij het leren veel veroorloven. Als we bijvoorbeeld grammatica leren, moet het veel werk verrichten. Elke dag hoort de hersenen nieuwe dingen. Het krijgt steeds nieuwe impulsen. De hersenen kunnen niet elke puls individueel verwerken. Het moet economisch handelen. Daarom gaan de hersenen zich op regelmatigheden oriënteren. De hersenen herinnert hoe vaak het iets hoort. Het registreert hoe vaak een bepaald ding voorkomt. Uit deze voorbeelden worden vervolgens dan een grammaticale regel gemaakt. Kinderen weten of een zin juist of onjuist is. Ze weten echter niet waarom dat zo is. De hersenen kennen de regels, zonder dat ze het geleerd te hebben. Volwassenen gaan de talen op een ander manier leren. Ze weten al de structuren van hun moedertaal. Deze vormen de basis voor de nieuwe grammatica regels. Volwassenen hebben echter onderwijs nodig om te kunnen leren. Bij het leren van de grammatica gebruiken de hersenen een vast systeem. Dat wordt bijvoorbeeld door zelfstandige naamwoorden en werkwoorden zichtbaar. Ze worden in verschillende hersengebieden opgeslagen. Bij de verwerking zijn verschillende gebieden actief. Ook worden eenvoudige regels anders geleerd dan complexe regels. Bij complexe regels gaan verschillende hersengebieden samenwerken. Het is nog niet onderzocht hoe de hersenen de grammatica gaat leren. Ze weten echter wel dat het theoretisch gezien elke grammatica kan leren...

Raad de taal!

______sisch behoort tot de talen die het boekenmarkt domineren. Grote literaire werken werden geschreven door ______sische schrijvers. Er worden heel veel boeken uit het ______sisch vertaald. Maar ook de ______sen willen graag lezen, zodat vertalers genoeg te doen hebben. Voor ongeveer 160 miljoen mensen is ______sisch de moedertaal. Bovendien spreken veel mensen in andere Slavische landen ______sisch. Daarmee is ______sisch de meest gebruikte taal in Europa. Wereldwijd spreken ongeveer 280 miljoen mensen ______sisch.

Als Oost-Slavische taal is ______sisch verwant met de Oekraïense en Wit-______sische taal. De ______sische grammatica is zeer systematisch opgebouwd. Dit is een voordeel voor mensen die graag analytisch en logisch nadenken. Het is in ieder geval de moeite waard om ______sisch te leren! In de wetenschap, kunst en technologie is ______sisch een zeer belangrijke taal. En zou het niet leuk zijn om alle beroemde ______sische werken in het origineel te lezen?

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Litouws voor beginners