Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Arabisch   >   Inhoudsopgave


43 [drieënveertig]

In de dierentuin

 


‫43 [ثلاثة وأربعون]‬

‫فى حديقة الحيوان‬

 

 
Daar is de dierentuin.
‫حديقة الحيوانات هناك.‬
hdiqat alhayawanat hunak.
Daar zijn de giraffen.
‫هناك الزرافات.‬
hnak alzarafata.
Waar zijn de beren?
‫أين هي الدببة.‬
ayn hi aldabbata.
 
 
 
 
Waar zijn de olifanten?
‫أين الفيلة؟‬
ayn alfyl?
Waar zijn de slangen?
‫أين الأفاعي ؟‬
ayn al'afaei ?
Waar zijn de leeuwen?
‫أين الأسود؟‬
ayn al'asud?
 
 
 
 
Ik heb een fototoestel.
‫لدي آلة تصوير.‬
ldi alat taswir.
Ik heb ook een video camera.
‫ولدي ايضأ آلة تصوير أفلام.‬
wladi aida alat taswir 'aflama.
Waar is een batterij?
‫أين أجد بطارية؟‬
'ayn 'ajid bitariat?
 
 
 
 
Waar zijn de pinguïns?
‫أين هي البطاريق؟‬
ayn hi albatariq?
Waar zijn de kangoeroes?
‫أين هو الكنغر؟‬
ayn hu alkanghar?
Waar zijn de neushoorns?
‫أين هي وحيدات القرن؟‬
ayn hi wahaydat alqarna?
 
 
 
 
Waar is het toilet?
‫أين هو المرحاض؟‬
'ayn hu almarhad?
Daar is een café.
‫هناك مقهى.‬
hnak maqhaa.
Daar is een restaurant.
‫هناك مطعم.‬
hnak muteama.
 
 
 
 
Waar zijn de kamelen?
‫أين هي الجمال؟‬
ayn hi aljamala?
Waar zijn de gorilla’s en de zebra’s?
‫أين هي الغوريلا والحمار الوحشي؟‬
ayn hi alghurila walhamar alwahashay?
Waar zijn de tijgers en de krokodillen?
‫أين هي النمور والتماسيح؟‬
ayn hi alnumur waltamasih?
 
 
 
 


De Baskische taal

In Spanje bevinden zich vier erkende talen. Deze zijn Spaans, Catalaans, Galicisch en Baskisch. De Baskische taal heeft als enige geen Romaanse achtergrond. Het wordt gesproken bij de Spaans-Franse grens. Ongeveer 800.000 mensen spreken Baskisch. Baskisch is de oudste taal op het Europese continent. De oorsprong van deze taal is nog niet bekend. Voor taalwetenschappers is Baskisch nog steeds een mysterie. Baskisch is ook de enige geïsoleerde taal van Europa. Dat wil zeggen dat het geen genetisch betrekking tot een andere taal heeft. De reden hiervoor kan de geografische locatie zijn. Door de bergen en kusten was het Baskische volk altijd in een isolement. Daardoor had de taal ook de invasie van de Indo-Europeanen overleefd. De term Basken stamt af van de Latijnse vascones. De Basken noemen zichzelf Euskaldunak, of Baskisch sprekers. Dat laat zien hoeveel zij zich met hun Euskara taal gaan identificeren. Euskara werd eeuwenlang vooral mondeling overgedragen. Daarom zijn er maar enkele oude geschreven bronnen aanwezig. De standaardisering van de taal is nog steeds niet compleet. De meeste Basken zijn tweetalig of meertalig. Maar ze gebruiken de Baskische taal en cultuur veel. Het Baskenland is een autonoom gebied. Het versoepelt het taalbeleid en de culturele programma's. Kinderen kunnen tussen het Baskische en het Spaans onderwijs kiezen. Ook zijn er een aantal typische Baskische sporten. Het lijkt erop dat de Baskische cultuur en taal wel een toekomst heeft. Eén Baskische woord kent overigens de hele wereld. Het is de laatste naam van El Che - ... ja, goed, Guevara!

Raad de taal!

De Spaanse taal behoort tot één van 's werelds belangrijkste talen. Het is daarom de moeite waard om een cursus Spaans te volgen en Spaans als vreemde taal te leren! Het wordt ver buiten hun oorspronkelijke taalgebied gebruikt. Destijds breidde de Spaanse taal zich uit door de verovering van Amerika in de nieuwe wereld. Tegenwoordig is het vooral in Centraal- en Zuid-Amerika een dominante taal! Tegenwoordig spreekt ongeveer 388.000.000 mensen wereldwijd Spaans als moedertaal. Hiervan wonen ongeveer 45 miljoen mensen in de VS. Behalve in Spanje wordt ook in Mexico Spaans gesproken.

Spaans is ook de moedertaal in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. De 200 miljoen Brazilianen verstaan ook heel goed Spaans. De taalkundige nabijheid van de Portugezen is in feite erg groot. De Spaanse taal behoort overigens tot de Romaanse talen. De taal is destijds uit het gesproken Latijns van de late oudheid ontstaan. Zo behoren het Portugees, Frans, Italiaans en Roemeens tot de Romaanse talen. Veel woorden in deze talen zijn vergelijkbaar en daardoor makkelijker te leren. Ontdek meer over de taal en cultuur in de Spaans Cultureel Instituut "Instituto Cervantes".

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Arabisch voor beginners