Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   урду   >   Съдържание


10 [десет]

вчера – днес – утре

 


‫10 [دس]‬

‫کل – آج – کل‬

 

 
Вчера беше събота.
‫کل ہفتہ تھا-‬
kal hafta tha-
Вчера бях на кино.
‫کل میں سنیما میں تھا-‬
kal mein cinema mein tha-
Филмът беше интересен.
‫فلم بہت دلچسپ تھی-‬
film bohat dilchasp thi-
 
 
 
 
Днес е неделя.
‫آج اتوار ہے-‬
aaj itwaar hai -
Днес не работя.
‫آج میں کام نہیں کروںگا-‬
aaj mein kaam nahi
Аз оставам вкъщи.
‫میں گھر میں رہوں گا-‬
mein ghar mein rahon ga-
 
 
 
 
Утре е понеделник.
‫کل پیر ہے-‬
kal paiir hai -
Утре аз отново работя.
‫کل میں پھر کام کروںگا-‬
kal mein phir kaam
Аз работя в офис.
‫میں آفس میں کام کرتا ہوں-‬
mein office mein kaam karta hoon
 
 
 
 
Кой е това?
‫یہ کون ہے؟‬
yeh kon hai?
Това е Петер.
‫یہ پیٹر ہے-‬
yeh pitr hai -
Петер е студент.
‫پیٹر طالب علم ہے-‬
pitr taalib ilm hai -
 
 
 
 
Кой е това?
‫یہ کون ہے؟‬
yeh kon hai?
Това е Марта.
‫یہ مارتھا ہے-‬
yeh martha hai -
Марта е секретарка.
‫مارتھا سیکریٹری ہے-‬
martha secretary hai -
 
 
 
 
Петер и Марта са приятели.
‫پیٹر اور مارتھا دوست ہیں-‬
pitr aur martha dost hin-
Петер е приятелят на Марта.
‫پیٹر مارتھا کا دوست ہے-‬
pitr martha ka dost hai -
Марта е приятелката на Петер.
‫مارتھا پیٹر کی سہیلی ہے-‬
martha pitr ki dost hai -
 
 
 
 


Учете насън

Днес обучението по чужди езици е част от задължителната учебна програма. Ех, да не беше изучаването им толкова отегчително! Но имаме добра новина за онези, които срещат трудности с езиците. И тя е, че учим най-ефективно докато спим! Множество научни изследвания са стигнали до този извод. И можем да използваме този факт когато учим езици. По време на сън обработваме информацията, напрупана през деня. Мозъците ни анализират новите случки. Всичко, което сме преживели минава отново през нашето съзнание. И новото съдържание се подсилва в мозъците ни. Нещата, които сме научили непосредствено преди сън се запаметяват изключително добре. Следователно, може да е полезно да преглеждаме важните неща вечерно време. Различните фази на съня отговарят за различно учебно съдържание. REM съня поддържа психомоторното обучение. Свиренето на музика или спортуването спадат към тази категория. В контраст с това, запаметяването на чистите знания става по време на дълбокия сън. Именно по време на тази фаза преговаряме всичко научено. Даже лексиката и граматиката! Когато учим нови езици нашият мозък работи усилено. Налага му се да складира нови думи и правила. Всички те минават през съзнанието отново по време на сън. Изследователите наричат това "Теория на повторението". Въпреки това, важно е да се наспивате. Тялото и мозъкът имат нужда от пълноценно възстановяване. Само тогава мозъкът ни може да работи ефикасно. Може да се каже, че добрият сън е равен на добри познавателни постижения. Докато си почиваме нашият мозък е все така активен… Така че: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Британският английски е формата на английския език, говорим във Великобритания. Той принадлежи към западногерманските езици. За около 60 милиона души той е майчин език. В някои отношения се различава от американския английски. Затова английският език се определя като плурицентричен език. Това означава, че е език, който има няколко стандартни разновидности. Различията могат да се отнасят например за произношението, речниковия състав и правописа. Британският английски се разделя на много диалекти, отчасти твърде различни.

Дълго време говорещите на диалект са били възприемани като необразовани и не са имали достъп до добри професии. Положението днес е различно, макар диалектите във Великобритания все още да играят роля. В британския английски се открива съществено влияния от френски. Това датира още от завладяването на Великобритания от норманите през 1066. През колониалната епоха Великобритания пренася езика си на други континенти. Така през последните векове английският става най-важният език в света ... Учете английски език, но моля, оригинала!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2019 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - урду за начинаещи