Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   португалски PT   >   Съдържание


96 [деветдесет и шест]

Съюзи 3

 


96 [noventa e seis]

Conjunções 3

 

 

 Кликнете върху текста! arrow
  
Аз ставам, щом будилникът звънне.
Аз се уморявам, щом трябва да уча.
Аз ще спра да работя, щом стана на 60.
 
 
 
 
Кога ще се обадите по телефона?
Щом имам секунда време.
Той ще се обади по телефона, щом има малко време.
 
 
 
 
Колко време ще работите?
Аз ще работя, докато мога.
Аз ще работя, докато съм здрав.
 
 
 
 
Той лежи в леглото, вместо да работи.
Тя чете вестник, вместо да сготви.
Той седи в кръчмата, вместо да си отиде вкъщи.
 
 
 
 
Доколкото зная, той живее тук.
Доколкото зная, жена му е болна.
Доколкото зная, той е безработен.
 
 
 
 
Успах се, иначе щях да дойда навреме.
Изпуснах автобуса, иначе щях да дойда навреме.
Не намерих пътя, иначе щях да дойда навреме.
 
 
 
 


Езикът и математиката

Мисленето и речта вървят заедно. Те си влияят взаимно. Лингвистичните структури влияят върху структурите на нашето мислене. В някои езици, например, няма думи за числа. Говорещите не разбират концепцията на числата. Така че математиката и езикът също вървят заедно по някакъв начин. Граматическите и математическите структури често са сходни. Някои изследователи смятат, че те също се обработват по подобен начин. Те вярват, че центърът на речта е отговорен и за математиката. Той може да помогне на мозъка да извършва изчисления. Последните проучвания стигат до друг извод , обаче. Те показват, че мозъкът ни обработва математиката без реч. Учените изследвали трима мъже. Мозъците на тези участници в експеримента били увредени. В резултат на това, центърът на речта също бил увреден. Мъжете имали големи проблеми с говоренето. Те вече не можели да формулират прости изречения. Не можели да разбират и думи. След тестването на речта, мъжете трябвало да решат математически задачи. Някои от тези математически пъзели били много сложни. Дори и при това положение, изпитваните участници успели да ги решат! Резултатите от това изследване са много интересни. Те показват, че математиката не се кодира с думи. Възможно е езикът и математиката да имат една и съща основа. И двете се обработват от един и същи център. Но математиката не се налага най-напред да бъде преобразувана в реч. Може би езикът и математиката също се развиват заедно... И чак когато мозъка е приключил развитието си, те вече съществуват отделно!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Словашкият принадлежи към западнославянските езици. Той е майчин език на повече от 5 милиона души. Тясно свързан е със съседна Чехия. Това се дължи на общото минало в рамките на бившата Чехословакия. Речниковият състав на двата езика до голяма степен е идентичен. Различията се отнасят преди всичко до звуковата система. Словашкият е възникнал през 10. век под формата на няколко диалекта. Дълго време след това е бил под влиянието на съседни езици.

Днешният писмен език е наложен едва през 19. век. Това е позволило опростяване на някои елементи в сравнение с чешкия. Многото различни диалекти са се запазили и до днес. Словашки се пише с латинската азбука. Това е най-лесно разбираемият език за хората, говорещи други славянски езици ... Би могло да се каже, че словашкият е своеобразен междинен език в славянското пространство. Една добра причина за занимания с този красив език.

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - португалски PT за начинаещи