Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   franska   >   Innehållsförteckning


52 [femtiotvå]

I varuhuset

 


52 [cinquante-deux]

Dans le grand magasin

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Ska vi gå till ett varuhus?
Jag måste handla.
Jag vill handla mycket.
 
 
 
 
Var finns kontorsartiklar?
Jag behöver kuvert och brevpapper.
Jag behöver kulspetspennor och tuschpennor.
 
 
 
 
Var är möblerna?
Jag behöver ett skåp och en byrå.
Jag behöver ett skrivbord och en hylla.
 
 
 
 
Var är leksakerna?
Jag behöver en docka och en teddybjörn.
Jag behöver en fotboll och ett schackspel.
 
 
 
 
Var är verktygen?
Jag behöver en hammare och en tång.
Jag behöver en borr och en skruvmejsel.
 
 
 
 
Var är smyckena?
Jag behöver en kedja och ett armband.
Jag behöver en ring och örhängen.
 
 
 
 


Kvinnor är mer språkligt begåvade än män!

Kvinnor är lika intelligenta som män. I genomsnitt har de samma intelligenskvot. Men könskompetenserna skiljer sig åt. Till exempel, tänker män bättre tredimensionellt. De löser även matematiska problem bättre. Kvinnor, å andra sidan, har ett bättre minne. Och de behärskar språk bättre. Kvinnor gör färre misstag i stavning och grammatik. De har också ett större ordförråd och läser mer flytande. Därför har de vanligtvis bättre resultat i språktest. Orsaken till kvinnors språkliga fördel finns i hjärnan. Den manliga och kvinnliga hjärnan är organiserad på olika sätt. Den vänstra halvan av hjärnan ansvarar för språk. Detta område styr språkliga processer. Trots detta, använder kvinnor båda halvorna av hjärnan vid bearbetning av tal. Dessutom kan de två halvorna i deras hjärna bättre utbyta idéer. Så den kvinnliga hjärnan är mer aktiv vid talbearbetning. Och kvinnor kan bearbeta tal effektivare. Hur hjärnorna skiljer sig åt är fortfarande okänt. Vissa forskare tror att det finns biologiska orsaker. Kvinnliga och manliga gener påverkar hjärnans utveckling. Kvinnor och män är också som de är på grund av hormoner. Andra säger att vår uppväxt påverkar vår utveckling. Eftersom man talar mer och läser mer för kvinnliga bebisar. Unga pojkar, å andra sidan, får mer tekniska leksaker. Så det kan vara så att vår miljö formar vår hjärna. Å andra sidan föreligger vissa skillnader i hela världen. Och barn uppfostras olika i alla kulturer…

Gissa språket!

*******esiska räknas till mon-khmerspråken. Det är modersmål för mer än 80 miljoner människor. Det är inte besläktat med kinesiska. Men majoriteten av vokabulären är av kinesiskt ursprung. Detta beror på att ******* var en del av Kina under 1000 år. Under kolonialtiden hade franskan ett stort inflytande över utvecklingen av *******esiska. *******esiska är ett tonalt språk. Det betyder att tonhöjden på stavelserna bestämmer ett ords innebörd.

Därför kan fel uttal helt ändra det som sägs eller till och med göra det meningslöst. Totalt finns det sex olika tonhöjder i *******esiskan. Idag skrivs språket med latinska bokstäver. Tidigare användes kinesiska karaktärer. Eftersom *******esiska är ett isolerande språk, är orden inte böjda. Språket är fortfarande i ett tidigt stadium av att bli utforskat. Upptäck detta språk - det är verkligen värt det!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - franska för nybörjare