Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   franska   >   Innehållsförteckning


32 [trettiotvå]

På restaurangen 4

 


32 [trente-deux]

Au restaurant 4

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
En pommes frites med ketchup.
Och två med majonnäs.
Och tre stekta korvar med senap.
 
 
 
 
Vad har ni för grönsaker?
Har ni bönor?
Har ni blomkål?
 
 
 
 
Jag äter gärna majs.
Jag äter gärna gurka.
Jag äter gärna tomater.
 
 
 
 
Äter ni också gärna purjolök?
Äter ni också gärna surkål?
Äter ni också gärna linser?
 
 
 
 
Äter du också gärna morötter?
Äter du också gärna broccoli?
Äter du också gärna paprika?
 
 
 
 
Jag tycker inte om lök.
Jag tycker inte om oliver.
Jag tycker inte om svamp.
 
 
 
 


Tonala språk

De flesta av alla de språk som talas i världen är tonala. I tonala språk är tonernas stigning avgörande. De bestämmer innebörden av ord eller stavelser. Sålunda hör tonen fast till ordet. De flesta av de språk som talas i Asien är tonala språk. Till exempel kinesiska, thailändska och vietnamesiska. Det finns också olika tonala språk i Afrika. Många inhemska språk i Amerika är också tonala. Indoeuropeiska språk innehåller oftast bara tonala element. Detta gäller till exempel svenska och serbiska. Antalet tonstegringar varierar i enskilda språk Fyra olika toner kan särskiljas i kinesiskan. Härigenom kan stavelsen ma ha fyra betydelser. Dessa är mamma, hampa, häst och att gorma. Intressant nog, påverkar tonala språk också vår hörsel. Studier i absolut hörsel har visat detta. Absolut hörsel är förmågan att kunna identifiera hörda toner exakt. Absolut hörsel är mycket sällsynt i Europa och Nordamerika. Färre än 1 av 10.000 personer har det. Det är annorlunda med dem som talar kinesiska som modersmål. Där har 9 gånger så många människor denna speciella förmåga. Vi hade alla absolut hörsel när vi var barn. Vi använde den för att lära oss tala korrekt. Tyvärr förlorar de flesta det senare. Stigningen av toner är också viktig i musik. Detta gäller särskilt för kulturer som talar ett tonalt språk. De måste hålla sig till melodin väldigt exakt. Annars blir en vacker kärlekssång en absurd låt!

Gissa språket!

______ räknas till de indo-iranska språken. 130 miljoner människor har det som sitt modersmål. Majoriteten av dessa människor bor i Pakistan. Men det talas också i den indiska staten ******. ______ används nästan aldrig som skriftspråk i Pakistan. Det är annorlunda i Indien, eftersom språket där har en officiell status. ______ har sin egen skrift. Språket har också en mycket lång litterär tradition.

Texter har hittats som är nästan 1000 år gamla. ______ är också mycket intressant ur fonologisk synvinkel. Orsaken är att det är ett tonalt språk. I tonala språk ändrar tonhöjden på den accentuerade stavelsen ordets innebörd. På ______ kan den accentuerade stavelsen ta tre olika tonhöjder. Det är mycket ovanligt för indo-europeiska språk. Det gör ______ desto mer lockande!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - franska för nybörjare