Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   franska   >   Innehållsförteckning


15 [femton]

Frukter och livsmedel

 


15 [quinze]

Fruits et aliments

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Jag har en jordgubbe.
Jag har en kiwi och en melon.
Jag har en apelsin och en grapefrukt.
 
 
 
 
Jag har ett äpple och en mango.
Jag har en banan och en ananas.
Jag gör en fruktsallad.
 
 
 
 
Jag äter ett rostat bröd.
Jag äter ett rostat bröd med smör.
Jag äter ett rostat bröd med smör och marmelad.
 
 
 
 
Jag äter en smörgås.
Jag äter en smörgås med margarin.
Jag äter en smörgås med margarin och tomat.
 
 
 
 
Vi behöver bröd och ris.
Vi behöver fisk och biffar.
Vi behöver pizza och spaghetti.
 
 
 
 
Vad behöver vi mer?
Vi behöver morötter och tomater för soppan.
Var finns en stormarknad?
 
 
 
 


Media och språk

Vårt språk påverkas också av media. Nya medier spelar en särskilt stor roll. Ett helt språk har vuxit fram från SMS, e-post och chattar. Detta mediespråk är naturligtvis olika i varje land. Men vissa särdrag finns i alla mediespråk. Framför allt är hastigheten viktig för oss som använder det. Även om vi skriver, vill vi generera en levande kommunikation. Vilket betyder att vi vill utbyta information så snabbt som möjligt. Så vi simulerar en riktig konversation. På så sätt har vårt språk utvecklat en verbal karaktär. Ord eller meningar är ofta förkortade. Regler för grammatik och interpunktion ignoreras i allmänhet. Vår stavning är lösare och prepositioner saknas ofta helt. Känslor uttrycks sällan i mediespråk. Här föredrar vi så kallade känsloikoner. Detta är symboler som är avsedda att visa hur vi känner just nu. Det finns också tydliga koder för SMS och slang för chatt-kommunikation. Mediespråket är därför ett mycket reducerat språk. Men det används av alla (användare) på ett liknande sätt. Studier visar att utbildning eller intellekt inte gör någon skillnad. Särskilt unga människor tycker om att använda mediespråk. Därför tror kritiker att vårt språk är i fara. Vetenskapen ser fenomenet mindre pessimistiskt. Därför att barn kan skilja på när och hur de ska skriva. Experter tror att det nya mediespråket till och med har fördelar. Därför att det kan främja barns språkkunskaper och kreativitet. Och: Det skrivs mer idag - inte brev, men e-post! Vi är glada för detta!

Gissa språket!

******ska talas av ungefär 4 miljoner människor. ******ska räknas till de sydkaukasiska språken. Det skrivs med sitt eget semiotiska system, det ******ska alfabetet. Detta skrivsystem har 33 bokstäver. De har samma ordningsföljd som det grekiska alfabetet. Men det ******ska skrivsystemet kan troligen härledas från det arameiska språket. På ******ska är det typiskt att ha många konsonanter i följd. Många ******ska ord är därför svåra för utlänningar att uttala.

Grammatiken är inte heller särskilt lätt. Den innehåller många element som inte existerar i något annat språk. Den ******ska vokabulären avslöjar en del om Kaukasus historia. Den innehåller många ord som adopterats från andra språk. Bland dem finns grekiska, persiska, arabiska, ryska och turkiska. Men det speciella med ******ska är dess långa tradition. ******ska hör till de äldsta levande språken i den civiliserade världen!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - franska för nybörjare