Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Arabisch   >   Inhoudsopgave


46 [zesenveertig]

In de discotheek

 


‫46 [ستة وأربعون]‬

‫فى المرقص‬

 

 
Is deze plaats vrij?
‫هل هذاالمقعد شاغر؟‬
hl hdhaalmqed shaghr
Mag ik bij u komen zitten?
‫أتسمح لي بالجلوس بقربك؟‬
atasmah li bialjulus biqarabk
Graag.
‫بكل سرور.‬
bkul sarur
 
 
 
 
Hoe vindt u die muziek?
‫كيف وجدت الموسيقى؟‬
kif wajadat almusiqaa
Een beetje te hard.
‫عالية بعض الشيئ.‬
ealit bed alshshayya
Maar de band speelt heel goed.
‫ولكن الفرقة تعزف بشكل جيد للغاية.‬
wlikun alfurqat taezuf bishakl jayid lilghayata
 
 
 
 
Komt u vaker hier?
‫هل تأـي باستمرار إلى هنا؟‬
hl tay biaistimrar 'iilaa hna
Nee, dit is de eerste keer.
‫لا، هذه هي المرة الأولى.‬
la, hadhih hi almarrat al'uwlaa
Ik ben hier nog nooit geweest.
‫لم أكن هنا من قبل.‬
lm 'akun huna min fbl
 
 
 
 
Danst u?
‫أتحب أن ترقص؟‬
atahib 'ann tarqs
Later misschien.
‫ربما في وقت لاحق.‬
rbima fi waqt lahiqa
Ik kan niet zo goed dansen.
‫لا أتقن الرقص تماماً.‬
lla 'atqan alrraqs tmamaan
 
 
 
 
Dat is heel eenvoudig.
‫هذا سهل للغاية.‬
hdha sahl lilghayati
Ik laat het u zien.
‫سأريك ذلك.‬
s'arik dhaluk
Nee, liever een andere keer.
‫لا، أفضل في فرصة أخرى.‬
la, 'afdal fi fursat 'ukhraa
 
 
 
 
Wacht u op iemand?
‫أتنتظر أحداً؟‬
atantazur ahdaan
Ja, op mijn vriend.
‫نعم، صديقي.‬
neum, sadiqi
Daar komt hij net aan!
‫إنه هناك، ها هو قادم.‬
'innah hunaka, ha hu qaduma
 
 
 
 
 


Genen beïnvloeden de taal

Welke taal we spreken hangt van onze oorsprong af. Maar ook onze genen zijn voor het gebruik van onze taal verantwoordelijk. Tot deze conclusie zijn Schotse onderzoekers gekomen. Zij hebben onderzocht waarom Engels verschilt van Chinees. Zij hebben daarbij ontdekt dat genen ook een rol speelt. Omdat genen invloed hebben op de ontwikkeling van onze hersenen. Dat wil zeggen dat ze onze hersenstructuren vormen. Daarom is ons vermogen vastbesloten om talen te leren. Van cruciaal belang is hier de varianten van twee genen. Als een bepaalde variant zeldzaam is, dan ontwikkelen zich tonale talen. Tonale talen worden door volkeren zonder de genvariant gesproken. Bij tonale talen bepaalt de hoogte van de toon het belang van woorden. Tot de tonale talen worden bijvoorbeeld de Chinezen gerekend. Ook al is de genvariant erg dominant, worden andere talen ontwikkeld. Engels is geen tonale taal. De varianten van deze genen zijn niet evenredig verdeeld. Dit betekent dat zij in de wereld met wisselende frequentie voorkomen. Talen kunnen alleen overleven wanneer ze worden doorgegeven. Daarom moeten kinderen de taal van hun ouders imiteren. Ze moeten in staat zijn om de taal goed te leren kennen. Alleen dan wordt het van generatie tot generatie doorgegeven. De oudere genvariant gaan de tonale talen bevorderen. Vroeger waren er waarschijnlijk meer tonale talen dan tegenwoordig. De genetische component moeten we niet overschatten. Het kan alleen maar bijdragen om de ontwikkeling van talen te verklaren. Maar er is geen genvariant voor het Engels en het Chinees. Iedereen is in staat om elke taal te leren. Dit vereist geen genen, alleen maar nieuwsgierigheid en discipline!

Raad de taal!

______ behoort tot de familie van de Tai-Kadaitalen. Het is de moedertaal van ongeveer 20 miljoen mensen. In tegenstelling tot de meeste westerse talen is het ______ een tonale taal. Bij toontalen bepaalt de uitspraak de betekenis van lettergrepen. De meeste woorden in het ______ bestaan uit slechts één lettergreep. Afhankelijk van de toonhoogte betekent het woord iets anders. Over het algemeen onderscheidt het ______ vijf verschillende toonhoogtes. De ______se samenleving werd gedurende vele eeuwen strikt hiërarchisch ingedeeld.

Daarom kent het ______ tegenwoordig ook nog minstens vijf verschillende stadia. Deze varieert van eenvoudige, alledaagse omgangstaal tot een zeer beleefde taalvorm. Daarnaast is het ______ onderverdeeld in vele lokale dialecten. Het tekensysteem van de taal is een combinatie van het alfabet en lettergrepenschrift. De grammatica is niet erg complex opgebouwd. Aangezien ______ is een isolerende taal is, zijn er geen verbuigingen of vervoegingen. Leer ______, het is echt een fascinerende taal!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Arabisch voor beginners