Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   арабски   >   Съдържание


9 [девет]

Дните на седмицата

 


‫9 [تسعة]‬

‫أيام الأسبوع‬

 

 
понеделник
‫الاثنين‬
alaathnayn
вторник
‫الثلاثاء‬
althlatha'
сряда
‫الأربعاء‬
al'arbuea'
 
 
 
 
четвъртък
‫الخميس‬
alkhamis
петък
‫الجمعة‬
aljameat
събота
‫السبت‬
alsabt
 
 
 
 
неделя
‫الأحد‬
al'ahad
седмица
‫الأسبوع‬
al'asbue
от понеделник до неделя
‫من الاثنين إلى الأحد‬
mn alaithnayn 'iilaa al'ahad
 
 
 
 
Първият ден е понеделник.
‫اليوم الأول هو الإثنين.‬
aliawm al'awal hu al'iithnin.
Вторият ден е вторник.
‫اليوم الثاني هو الثلاثاء.‬
aliawm alththani hu althulatha'a.
Третият ден е сряда.
‫اليوم الثالث هو الأربعاء.‬
aliawm alththalith hu al'arbuea'a.
 
 
 
 
Четвъртият ден е четвъртък.
‫اليوم الرابع هو الخميس.‬
aliawm alrrabie hu alkhamiusa.
Петият ден е петък.
‫اليوم الخامس هو الجمعة.‬
aliawm alkhamis hu aljameata.
Шестият ден е събота.
‫اليوم السادس هو السبت.‬
aliawm alssadis hu alsubta.
 
 
 
 
Седмият ден е неделя.
‫اليوم السابع هو الأحد.‬
aliawm alssabie hu al'ahda.
Седмицата има седем дни.
الأسبوع فيه سبعة أيام.‬
al'usbue fih sbet ayam.
Ние работим само пет дни.
‫نحن نعمل خمسة أيام فقط.‬
nhan naemal khmst 'ayam faqata.
 
 
 
 


Изкуственият език Есперанто

Английският е най-важният универсален език на нашето време. Предполага се, че всеки трябва да може да общува на него. Но останалите езици също искат да достигнат този статус. Например изкуствените езици. Изкуствените езици специално се създават и развиват. Т.е. те се моделират по определен план. При изкуствените езици се смесват елементи от различни езици. По този начин те би трябвало лесно да се научават от възможно най-голям брой хора. Целта при всеки изкуствен език е международно общуване. Най-добре познатият изкуствен език е Есперанто. Той е представен за пръв път през 1887 г. във Варшава. Негов изобретател е художника Лудвиг Л. Заменхоф. Той бил убеден, че основната причина за (социалните) размирици се крие в проблемите с общуването. Именно затова той решил да създаде един език, който да обедини хората. Чрез него хората би трябвало да общуват помежду си като равни. Псевдонимът на доктора бил Доктор Есперанто, т.е. "Надяващият се". Това показва колко много той е вярвал в своята мечта. Но идеята за универсално разбирателство е много по-стара. В наши дни са разработени множество изкуствени езици. Те се свързват с цели като толерантност и човешки права. Днес хора от над 120 държави владеят отлично Есперанто. Но съществуват и критики към този изкуствен език. Например около 70% от лексиката е заета от Романските езици. И Есперанто също така отчетливо е формиран по модела на Индоевропейските езици. Говорещите на Есперанто обменят мисли и идеи на конгреси и по клубове. Редовно се организират срещи и лекции. Така че, готови ли сте за малко Есперанто? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Американският английски принадлежи към западногерманските езици. Подобно на канадския английски той е северноамерикански английски диалект. Той е майчин език на около 300 милиона души. С това е най-широко разпространената разновидност на английския език. Той е много подобен на британския английски. Хората, говорещи двете разновидности, безпроблемно могат да общуват помежду си. Само ако двете страни говорят силни диалекти, комуникацията става по-трудна. Все пак съществуват някои съществени различия между двете разновидности.

Те са свързани преди всичко с произношението, речниковия състав и правописа. В някои случаи има отклонения също в граматиката и пунктуацията. В сравнение с британския английски значението на американския английски нараства. Това се дължи главно на голямото влияние на северноамериканската кино- и музикална индустрия. Тя изнася своя език в продължение на десетилетия в цял свят. Дори Индия и Пакистан, някога британски колонии, приемат днес американизми ... Научете американски английски, той е най-влиятелният език в света!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - арабски за начинаещи