Learn Languages Online!

Home  >   50languages.com   >   српски   >   енглески UK   >   Садржај


91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

 


91 [ninety-one]

Subordinate clauses: that 1

 

 

 Кликните на текст! arrow
  
Време ће можда сутра бити боље.
Одакле знате то?
Ја се надам да ће бити боље.
 
 
 
 
Он долази сасвим сигурно.
Да ли је то сигурно?
Знам да он долази.
 
 
 
 
Он ће сигурно назвати.
Стварно?
Ја верујем да ће назвати.
 
 
 
 
Вино је сигурно старо.
Знате ли то сигурно?
Ја претпостављам да је старо.
 
 
 
 
Наш шеф добро изгледа.
Сматрате ли?
Сматрам да чак врло добро изгледа.
 
 
 
 
Шеф сигурно има девојку.
Верујете ли стварно?
Врло је могуће да има девојку.
 
 
 
 


Шпански језик

Шпански спада у светске језике. За 380 милиона људи ово је матерњи језик. Осим тога га и многи људи говоре као страни језик. Тиме је шпански један од најважнијих светских језика. Он је такође највећи и од свих романских језика. Шпанци свој језик називају español или castellano.(еспањол/кастелано). Термин кастелано нам указује на порекло шпанскиг језика. Развио се из језика говореног у пределу Кастиље. Већина Шпанаца говорила је кастелано још у 16. веку. У данашње време се кастелано и еспањол употребљавају као синоними. Но ово може имати и политичку димензију. Шпански језик је распрострањиван освајањима и колонизацијом. Такође се говори у западној Африци и на Филипинима. Ипак, највише људи га говори у Америци. Шпански језик доминира у централној и јужној Америци. Ипак, број људи који се служи шпанским расте и у САД. Овде га говори око 50 милиона људи. А то је много више него у самој Шпанији! Амерички шпански се разликује од европског шпанског. На разлике наилазимо и у речнику и у граматици. У Америци се, на пример, употребљава другачије прошло време. У речнику такође има пуно разлика. Неке речи су у употреби само у Америци, неке само у Шпанији. Али ни у Америци шпански није униформан језик. Постоје многе варијације шпанског. После енглеског, шпански се најчешће учи као страни језик. А може се научити релативно брзо. Шта још чекате? - ¡Vamos!

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Бразилски португалски спада у романске језике. Настао је из европског португалског. Донесен је током колонијалне политике Португала све до Јужне Америке. Данас је Бразил највећа нација на свету која говори португалски. Око 190 милиона људи говори бразилски португалски као матерњи језик. А језик има и велик утицај на друге јужноамеричке земље… Чак постоји мешани језик који садржи португалске и шпанске елементе. Некад се Бразил језички уско оријентисао на свој европски узор.

Од 1930. пробудила се нова свест за бразилску културу. Бразилци су били поносни на свој језик па су желели јаче нагласити његове посебности. Али било је стално и напора да се ова два језика не раздвајају. У међувремену постоји, на пример, споразум о заједничком правопису. Највећа разлика између два варијетета данас се огледа у изговору. У бразилском језичком фонду има неколико појмова из индијанског језикакојих нема у Европи. Откријте овај узбудљиви језик који спада у најважније језике на свету!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - енглески UK за почетнике