Learn Languages Online!

Home  >   50languages.com   >   српски   >   енглески UK   >   Садржај


76 [седамдесет и шест]

нешто образложити 2

 


76 [seventy-six]

giving reasons 2

 

 

 Кликните на текст! arrow
  
Зашто ниси дошао / дошла?
Био / Била сам болестан / болесна.
Ја нисам дошао / дошла, јер сам био болестан / била болесна.
 
 
 
 
Зашто она није дошла?
Она је била уморна.
Она није дошла, јер је била уморна.
 
 
 
 
Зашто он није дошао?
Он није имао воље.
Он није дошао, јер није имао воље.
 
 
 
 
Зашто ви нисте дошли?
Наш ауто је покварен.
Ми нисмо дошли, јер је наш ауто покварен.
 
 
 
 
Зашто људи нису дошли?
Пропустили су воз.
Они нису дошли, јер су пропустили воз.
 
 
 
 
Зашто ти ниси дошао / дошла?
Ја нисам смео / смела.
Ја нисам дошао / дошла, јер нисам смео / смела.
 
 
 
 


Урођенички језици Америке

У Америци се говори разни језицима. Главни језик у северној Америци је енглески. Шпански и португалски преовлађују у Jужној Америци. Сви ови језици су у Америку стигли из Европе. Пре колонизације ту су се говорили други језици. Језици претколонијалног времена звали су се урођеничким језицима. Ови језици ни до данас нису довољно истражени. Шароликост поменутих језика је огромна. Сматра се да у северној Америци постоји 60 језичких породица. У јужној Америци би овај број могао бити и 150. Сем тога, постоје и бројни изоловани језици. Сви они су веома различити. Имају врло мало заједничких струкура. Из овог разлога је врло тешко класификовати језике. Њихова различитост условљена је америчком историјом. Америка је насељавана у етапама. Први насељеници стигли су у Америкѕ пре 10.000 година. Сваки народ је са собом донео и свој језик. Урођенички језици имају највише сличности са азијским језицима. Ситуација старих језика Америке није свуда иста. Многи урођенички језици јужној Америци су и данас у употреби. Језике као што су гварани или кечува активно говорe милиони људи. Насупрот томе, многи језици у северној Америци су скоро изумрли. Култура урођеника северне Америке је дуго времена била угњетавана. Због тога је пуно језика нестало. Али, неколико последњих деценија интересовање за њих опет полако расте. Многи су програми усмерени на неговање и очување језика. Значи, могли би ипак имати будућност...

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Јапански језик спада сигурно у најфасцинантније језике. Нарочито је писмо за пуно људи интересантно. Састоји се од кинеских знакова и два слоговна писма. За јапански су такође карактеристични многи дијалекти. Они се деломице знатно разликују између себе. Може се десити да се два говорника из различитих подручја не разумеју. Јапански поседује мелодичан акценат. Када неку реч желимо да нагласимо, не говоримо је, значи, гласније.

Мења се висина тонова. Око 130 милиона људи говори јапански. Већина њих, наравно, живи у Јапану. Међутим, и у Бразилу и Северној Америци има великих група говорника јапанског језика. То су потомци јапанских исељеника. Правих говорника јапанског као другог језика има релативно мало. Али управо то би нас требало мотивисати да научимо овај узбудљиви језик!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - енглески UK за почетнике