Learn Languages Online!

Home  >   50languages.com   >   српски   >   енглески UK   >   Садржај


66 [шездесет и шест]

Присвојне заменице 1

 


66 [sixty-six]

Possessive pronouns 1

 

 

 Кликните на текст! arrow
  
ја – мој / моја / моје
Ја не могу наћи мој кључ.
Ја не могу наћи моју возну карту.
 
 
 
 
ти – твој / твоја / твоје
Јеси ли нашао твој кључ?
Јеси ли нашао твоју возну карту?
 
 
 
 
он – његов / његова / његово
Знаш ли где је његов кључ?
Знаш ли где је његова возна карта?
 
 
 
 
она – њен / њена / њено
Њен новац је нестао.
Њена кредитна картица је такође нестала.
 
 
 
 
ми – наш / наша / наше
Наш деда је болестан.
Наша бака је здрава.
 
 
 
 
ви – ваш / ваша / ваше
Децо, где је ваш тата?
Децо, где је ваша мама?
 
 
 
 


Креативан језик

Креативност је у данашње време једно веома важно својство. Сви желе да буду креативни. То је зато што се креативни људи сматрају инелигентним. И наш језик треба да буде креативан. Раније су људи настојали да говоре исправно. У данашње време човек мора бити у стању да креативно говори. Пример за то су реклама и нови медији. Они нам показују како се језиком може играти. За последњих педесет година је значај креативности умногоме порастао. Овим феноменом баве се чак и научници. Изучавањем креативних процеса баве се психолози, педагози и философи. Креативност се дефинише као способност да се створи нешто ново. На тај начин креативни говорник производи нове лингвистичке форме. Може се радити о речима или граматичким структурама. Проучавањем креативног језика лингвисти долазе до тока како се језикмења. Нови лингвистички елементи ипак нису разумљиви за свакога. Да би разумели креативни језик потребно нам је знање. Морамо знати како језик функционише. Такође морамо познавати окружење оних који овим језиком говоре. Само тада смо у могућности да разумемо ста се жели рећи. Добар пример за ово је сленг тинејџера. Деца и млади људи непрекидно измишљају нове појмове. Одраслима су често ове речи стране. Сада имамо речнике сленга тинејџера. Али они врло брзо застаревају, односно трају само једну генерацију. Ипак се креативни језик може научити! Чак се нуде и специјални курсеви у том правцу. При томе је најважније правило : активирајте свој унутрaшњи глас!

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Есперанто спада у планске језике. Плански језици се циљано развијају и стварају, тј. они следе план. При томе се мешају елементи различитих језика. Циљ је да се омогући да што је могуће више људи научи планске језике. Есперанто је по први пут представљен 1887. године у Варшави. Његов оснивач је љекар Лудвик Л. Заменхоф (псеудоним: Др Есперанто, онај који се нада). У проблемима у споразумевању видео је главни разлог немира. Зато је хтео створити неутрални језик који би повезивао народе.

Данас је есперанто најпознатији плански језик на свету. С њим се повезују циљеви као што је толеранција и људска права. Есперанто се одликује снажним индоевропским утицајем. Велики део језичког фонда долази на пример из романских језика. Овим језиком владају људи у више од 120 земаља. Редовно се срећу у удружељима и на међународним конгресима. Научите есперанто и пронађите нове пријатеље!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - енглески UK за почетнике