Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Oekraïens   >   Inhoudsopgave


75 [vijfenzeventig]

iets verklaren 1

 


75 [сімдесят п’ять]

Щось обґрунтовувати 1

 

 

 Klik op de tekst! arrow
  
Waarom komt u niet?
Het weer is zo slecht.
Ik kom niet, omdat het weer zo slecht is.
 
 
 
 
Waarom komt hij niet?
Hij is niet uitgenodigd.
Hij komt niet, omdat hij niet is uitgenodigd.
 
 
 
 
Waarom kom je niet?
Ik heb geen tijd.
Ik kom niet, omdat ik geen tijd heb.
 
 
 
 
Waarom blijf je niet?
Ik moet nog werken.
Ik blijf niet, omdat ik nog moet werken.
 
 
 
 
Waarom gaat u al weg?
Ik ben moe.
Ik ga weg, omdat ik moe ben.
 
 
 
 
Waarom vertrekt u al?
Het is al laat.
Ik vertrek, omdat het al laat is.
 
 
 
 


Moedertaal = emotioneel, vreemde taal = rationeel?

Als we vreemde talen leren, gaan wij onze hersenen stimuleren. Door het leren gaat ons denken veranderen. Wij worden creatiever en meer flexibel. Ook het complexe denken wordt voor meertaligen gemakkelijker. Bij het leren wordt het geheugen getraind. Hoe meer we leren, des te beter het functioneert. Iedereen die veel talen heeft geleerd, kunnen andere dingen sneller leren. Ze kunnen meer gericht over een thema nadenken. Problemen worden daardoor sneller oplost. Meertalige mensen kunnen ook beter beslissen. Maar ook hoe we beslissen, hangt van de talen af. De taal waarin we denken, beïnvloedt onze beslissingen. Psychologen hebben voor een onderzoek meerdere testpersonen onderzocht. Alle testpersonen waren tweetalig. Naast hun moedertaal spraken ze nog een andere taal. De testpersonen moesten een vraag beantwoorden. Bij de vraag ging het om het oplossen van een probleem. De testpersonen moesten hier tussen twee opties kiezen. De ene optie was aanzienlijk risicovoller dan de andere. De proefpersonen moesten de vragen in twee talen beantwoorden. En de antwoorden veranderden als de taal ook ging veranderen! Bij het spreken van hun moedertaal hadden de testpersonen het risico antwoord gekozen. In de vreemde taal kozen ze voor de veilige optie. Na dit experiment moesten de testpersonen nog weddenschappen afsluiten. Ook hier is er een duidelijk verschil. Als ze de vreemde taal gingen gebruiken, waren ze gevoeliger. De onderzoekers suggereren dat we in vreemde talen meer geconcentreerd zijn. We gaan niet emotioneel maar rationeel beslissingen maken...

Raad de taal!

*****aans behoort tot de Romaanse talen. Dit betekent dat het is voortgekomen uit het Latijns. Voor ongeveer 70 miljoen mensen is *****aans de moedertaal. De meeste van hen wonen natuurlijk in ***35;. Maar ook in Slovenië en Kroatië wordt *****aans begrepen. Door de koloniale politiek werd de taal naar Afrika overgebracht. In Libië, Somalië en Eritrea begrijpen veel ouderen nog *****aans. Talrijke emigranten namen de taal mee naar hun nieuwe huis.

Vooral in Zuid-Amerika zijn er veel *****aanssprekende gemeenschappen. Vaak wordt daar het *****aans gemengd met het Spaans en vormen zich nieuwe talen. Het bijzondere van het *****aans zijn de vele dialecten. Sommige wetenschappers spreken zelfs van een eigen taal. De spelling van het *****aans is niet moeilijk, het hangt af van de uitspraak. Voor veel mensen is *****aans de mooiste taal ter wereld! Misschien omdat het de taal van de muziek, design en lekker eten is?

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Oekraïens voor beginners