Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Oekraïens   >   Inhoudsopgave


29 [negenentwintig]

In het restaurant 1

 


29 [двадцять дев’ять]

В ресторані 1

 

 

 Klik op de tekst! arrow
  
Is deze tafel vrij?
Mag ik de kaart, alstublieft?
Wat kunt u aanbevelen?
 
 
 
 
Ik wil graag een biertje.
Ik wil graag mineraalwater.
Ik wil graag sinaasappelsap.
 
 
 
 
Ik wil graag koffie.
Ik wil graag koffie met melk.
Met suiker, alstublieft.
 
 
 
 
Ik wil graag thee.
Ik wil graag thee met citroen.
Ik wil graag thee met melk.
 
 
 
 
Heeft u sigaretten?
Heeft u een asbak?
Heeft u een vuurtje?
 
 
 
 
Ik heb geen vork.
Ik heb geen mes.
Ik heb geen lepel.
 
 
 
 


Grammatica voorkomt leugens!

Elke taal heeft zijn eigen kenmerken. Sommige hebben ook eigenschappen die uniek zijn in de wereld. Tot deze talen behoort Trio. Trio is een Zuid-Amerikaanse Indianen taal. Het wordt in Brazilië en Suriname door ongeveer 2000 mensen gesproken. Het speciale van Trio is de grammatica. Omdat het de spreker dwingt altijd de waarheid te vertellen. Hiervoor is de zogenaamde Frustrativ-ending verantwoordelijk. Deze einden worden aan de werkwoorden in het trio gehangen. Het laat zien hoe een stelling waar is. Een eenvoudig voorbeeld maakt het duidelijk hoe dit werkt. Beschouw de zin Het kind ging naar school. In Trio moet de spreker aan het werkwoord een bepaald einde hangen. Door dit einde wordt gezegd of hij het kind zelf heeft gezien. Maar het kan ook uitdrukken als hij dat van anderen weet. Of hij zegt aan het einde dat hij weet of het een leugen is. De spreker moet dit ook tijdens het spreken vastleggen. Met andere woorden, moet hij de anderen vertellen of zijn verklaring klopt. Hij kan niets verzwijgen of het mooier maken. Als een Trio spreker het einde weg laat, is hij een leugenaar. In Suriname is de officiële taal Nederlands. Vertalingen van het Nederlands naar het trio zijn vaak problematisch. Omdat de meeste talen veel minder nauwkeurig zijn. Ze zorgen ervoor dat de sprekers te vaag blijven. Daarom zijn tolken niet altijd even te achterhalen. De communicatie met Trio sprekers is dan ook moeilijk. Misschien zou het Frustrativ voordelig zijn in andere talen? Niet alleen in de taal van de politiek ...

Raad de taal!

*****onisch is de moedertaal van ongeveer 2 miljoen mensen. Het behoort tot de Zuid-Slavische talen. *****onisch is het meest verwant met het Bulgaars. Mensen van beide talen kunnen gemakkelijk met elkaar praten. In haar schriftelijke vorm verschillen de twee talen sterk van elkaar. In *****onië hebben altijd veel verschillende etnische groepen geleefd. Dit is natuurlijk in de nationale taal te zien. Het werd beïnvloed door vele andere talen.

Met name het buurland Servië had voor lange tijd invloed op de *****onische taal. De woordenschat bevat veel termen uit het Russisch, Turks en Engels. Zo'n grote taalverscheidenheid is er niet in vele landen. Daarom duurde het lang voordat het *****onisch als een aparte taal erkend werd. De *****onische Literatuur heeft ook onder deze situatie geleden. Ondertussen wordt de *****onische taal als standaardtaal beschouwd. En daarmee is het een belangrijk onderdeel van de *****onische identiteit.

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Oekraïens voor beginners